12 Ιουλίου, 2017

ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΩΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

 

Τριάντα έως πενήντα χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στη Ράκα, κυριότερο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία.

Την οποία προσπαθούν να ανακαταλάβουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) που μάχονται κατά των τζιχαντιστών, ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Ο ΟΗΕ εκτιμά πως 30.000 έως 50.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη Ράκα», έναντι σχεδόν 100.000 στα τέλη Ιουνίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι αριθμοί αυτοί είναι επισφαλείς λόγω προβλημάτων πρόσβασης. Καθώς στην πόλη τα αποθέματα νερού, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών εξαντλούνται, 

Η ανθρωπιστική κατάσταση «επιδεινώνεται ραγδαία», προειδοποιεί η UNHCR, που εκτιμά πως «είναι επιτακτική ανάγκη οι εγκλωβισμένοι άμαχοι να μπορέσουν να εξέλθουν από την πόλη με ασφάλεια».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης ότι δημιούργησε έναν νέο διάδρομο προκειμένου να αποσταλεί βοήθεια από το Χαλέπι στο Καμιτσλί (βορειοανατολικά της Ράκα) ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική αρωγή σε περίπου 430.000 ανθρώπους στην επαρχία Ράκα.

«Το άνοιγμα της διαδρομής που οδηγεί από το Χαλέπι στη Μένμπιτζ και στο Καμιτσλί είναι μια πρόοδος», ανέφερε η UNHCR, που υπογραμμίζει πως η διαδρομή ήταν κλειστή για δύο χρόνια.

Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή τριών φορτηγών έφθασε στο Καμιτσλί στις 29 Ιουνίου, ακολουθούμενη από άλλες δύο στις 4 και 10 Ιουλίου. Μία τέταρτη βρίσκεται σήμερα καθ' οδόν.

Το ΙΚ πήρε τον έλεγχο της Ράκας το 2014, μετατρέποντας την πόλη σε ένα αυτόκλητο «χαλιφάτο». Περίπου 300.000 άμαχοι ζούσαν στη Ράκα, από τους οποίους 80.000 εκτοπισμένοι που είχαν έρθει από διάφορες περιοχές της Συρίας, όταν η ισλαμιστική οργάνωση πήρε τον έλεγχο της πόλης.Δημοσίευση σχολίου