10 Ιουλίου, 2017

ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΔ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ! ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ Η ΟΧΙ;

 

Κρίσεις στις τουρκικές ΕΔ,ένα χρόνο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος που οδήγησε στο “ξήλωμα” χιλιάδων στρατιωτικών. Το άρθρο του Μουράτ Τσελίκ στην εφημερίδα Βατάν. Θα συνεχίσει η ίδια στρατιωτική ιεραρχία;

Πριν από τρεις εβδομάδες σ’ αυτήν εδώ τη στήλη, υπήρχε ένα άρθρο μου σχετικό με τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), που θα γίνει μετά από τρεις εβδομάδες.

Ο τίτλος αυτού του άρθρου ήταν « η σημασία του ΑΣΣ του καλοκαιριού 2017» και αναφέρονταν στο πως θα διαμορφωθεί η ιεραρχία των ΤΕΔ μετά τις 30 Αυγ 2017, καθόσον υπάρχουν παρασκήνια, εκτιμήσεις και πληροφορίες. Και όπως έχω πει από εκείνο το άρθρο, έχουν περάσει τρεις εβδομάδες. 

Και έμεινε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων (για τη συνεδρίαση του ΑΣΣ). Οι εργασίες για τη συνεδρίαση του ΑΣΣ συνεχίζονται. Εκτιμάται ότι ο κάθε κλάδος έχει ολοκληρώσει τις εργασίες στο εσωτερικό του. 

Εκ μέρους των Δνσεων των Κλάδων, είναι έτοιμες να υποβληθούν στους Αρχηγούς, οι καταστάσεις του προσωπικού Ανωτάτων και Σχων που είναι υπό προαγωγή, αυτών που θα παραταθεί η θητεία τους για ένα ακόμη χρόνο ή να αποστρατευτούν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι πλέον αποτελεσματική η επιρροή του ΥΕΘΑ. Η κατάσταση των Ανωτάτων είναι αρμοδιότητα του ΥΕΘΑ και θα γίνει σαφέστερη με τις αποφάσεις που θα δώσουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ξέρετε ότι η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ Στγού Χουλουσί Ακάρ, ολοκληρώνεται το 2019.

Κάτω από φυσιολογικές προϋποθέσεις, αναμένεται αλλαγή στα καθήκοντα για τους τρεις Αρχηγούς των Κλάδων, μετά από τις 30 Αυγούστου. Ο Α/ΓΕΣ Στγός Σαλίχ Ζεκί Τσιολάκ, ο Α/ΓΕΑ Πτχος Αμπιντίν Ουνάλ και ο Α/ΓΕΝ Νχος Μπιουλέντ Μποστάνογλου, ολοκληρώνουν τη θητεία τους (2 έτη στη θέση).

Σύμφωνα με τα ειωθότα, αυτοί οι τρεις Αρχηγοί των Κλάδων εάν αποστρατευτούν, αναμένεται να τοποθετηθούν άλλοι συνάδελφοί τους στη θέση τους. Για τον Α/Στρκής Στγό Γιασιάρ Γκιουλέρ και πάλι υπό κανονικές συνθήκες, στη θέση αυτή έχει ένα ακόμη χρόνο για να παραμείνει. Όμως όλα αυτά, όπως είπα, αναμένεται να γίνουν υπό κανονικές συνθήκες. 

Η ερώτηση είναι η εξής: Εντάξει, αλλά στην Τουρκία είναι κανονικές οι συνθήκες; Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και της κήρυξης καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης και των νομοθετικών διαταγμάτων που κηρύχτηκαν το ένα πίσω από το άλλο, δεν είναι πλέον δυνατόν να μιλάμε για ακολουθούμενη πρακτική των ΤΕΔ. 

Επειδή δεν είναι κανονικές οι συνθήκες, συνεχίζεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, για τις τρεις εβδομάδες που απέμειναν για τη συνεδρίαση του ΑΣΣ, στο παρασκήνιο της Άγκυρας, συζητιέται μια ισχυρή πιθανότητα. Και «γιατί να μην ισχύσει» αυτή η πιθανότητα: «Να μην γίνει καμιά μεταβολή στην ιεραρχία των ΤΕΔ»

Δηλαδή να παραταθεί η θητεία των Αρχηγών των Κλάδων για ένα ακόμη χρόνο και να συνεχίσουν τις τρέχουσες προσπάθειές των με τον ίδιο Α/ΓΕΕΘΑ. Αυτό τεχνικά είναι δυνατό να γίνει.

Ο Α/ΓΕΣ Στγός Σαλίχ Ζεκί Τσιολάκ γεννήθηκε το 1954 και ο Α/ΓΕΑ Πτχος Αμπιντίν Ουνάλ, μαζί με τον Α/ΓΕΝ Νχο Μπιουλέντ Μποστάνογλου το έτος 1953. Δεν τίθεται θέμα ορίου ηλικίας. Η παράταση των καθηκόντων τους δεν αποτελεί αυτή τη χρονιά πρόβλημα για το όριο του 65ου έτους της ηλικίας.

Η τραυματική εμπειρία της 15ης Ιουλίου είναι ακόμη νωπή, στις ΤΕΔ συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος και από την άλλη πλευρά η  καταπολέμηση της τρομοκρατίας εντός της χώρας αλλά και πέραν των συνόρων της, αντιμετωπίζεται στα παρασκήνια της Άγκυρας, λογικά και εύλογα, ώστε να μην υπάρξει αλλαγή ηγεσίας.

Η συνέχιση της ηγεσίας με την ίδια σύνθεση για ένα ακόμα χρόνο είναι δυνατή (ακόμη και πιθανή) και ορισμένοι υπενθύμισαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ερντογάν, την απάντηση που είχε δώσει ο ίδιος μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όταν ρωτήθηκε για τον Α/ΓΕΕΘΑ Στγό Ακάρ και τον Υφυπουργό της ΜΙΤ και που είχε πει: «όταν περνάμε το ποτάμι δεν αλλάζουμε άλογο».

Ωστόσο ότι και αν μιλούν στα παρασκήνια, ποιος, τι λέει και σε ποιο βαθμό είναι λογικό και ότι και αν λέγεται, όλες οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα συγκλίνουν στο ίδιο σημείο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την τελική απόφαση που δώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: