26 Ιουλίου, 2017

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ «ΔΥΣΦΟΡΕΙ»

 

«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει το Βερολίνο τη χρήση αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής», καθώς ανησυχεί πως θα πληγούν οι γερμανικές επιχειρηματικές δραστηριότητες -ζητώντας συντονισμό με την Ουάσινγκτον στα μέτρα κατά της Μόσχας.

Η Ρωσία από την πλευρά της, όπως ήταν αναμενόμενο, καταδίκασε τις νέες κινήσεις σε βάρος της μιλώντας για σοβαρή απειλή στις «προοπτικές εξομάλυνσης». 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας, που κατηγορείται για ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016 υπέρ της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να εγκριθούν, αλλά «δεν μπορεί να αποδεχθεί» την πρακτική της άσκησης βιομηχανικής πολιτικής υπό την κάλυψη των κυρώσεων.

Οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που ψήφισε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων απειλούν «να καταστρέψουν τις προοπτικές εξομάλυνσης» των σχέσεων Μόσχας- Ουάσινγκτον, ανέφερε την Τετάρτη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Αυτό που συνέβη ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής. Οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αυτού κάνουν ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την καταστροφή των προοπτικών εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Ριαμπκόφ.

Όμως πρόσθεσε ότι «δεν θα υποκύψουμε στο συναίσθημα». «Θα εργαστούμε για να βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε (…) και να αναζητήσουμε συμβιβασμούς σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Ρωσία όπως, πιστεύω, και για τις ΗΠΑ: η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Το νομοσχέδιο, που μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία, έχει στόχο να τιμωρήσει τη Ρωσία για τη φερόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: