12 Ιουλίου, 2017

ΓΙΑ ΤΗ «ΡΩΣΙΚΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

 

Η Γερμανία χαιρετίζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δραστηριοποιούνται έναντι της Ρωσίας τόσο όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας όσο και της Συρίας, αλλά ανησυχεί ότι θα δυσκολευτεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο όσο η πολιτική τους παραμένει συγκεχυμένη και μαίνεται η οργή για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Σε συνέντευξή του, ο Γκέρνοτ Ερλερ, συντονιστής της κυβέρνησης για τις σχέσεις με τη Ρωσία, την κεντρική Ασία και την ανατολική Ευρώπη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Αμβούργο την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, επιδοκίμασε την εκεχειρία που συνήψαν Ουάσιγκτον και Μόσχα για τη νοτιοδυτική Συρία, καθώς και τον διορισμό του πρώην πρέσβη στο ΝΑΤΟ, Κουρτ Φόλκερ, ως απεσταλμένο της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία.

Ο Ερλερ διευκρίνισε, ωστόσο, πως θεωρεί αμφίβολο κατά πόσον η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να χειριστεί τόσο σύνθετες συγκρούσεις όπως αυτές στην Ουκρανία και στη Συρία, στέλνοντας ταυτόχρονα αντιφατικά μηνύματα στον τομέα της ρωσικής της πολιτικής, ούσα ταυτόχρονα αντιμέτωπη με συστηματικές διαρροές για τις σχέσεις του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία.

«Αντιμετωπίζουμε ένα αναποφάσιστο πηγαινέλα στην αμερικανική πολιτική έναντι της Ρωσίας», είπε ο Ερλερ. «Δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση και πάνω από όλα έχουμε γίνει όμηροι μιας εγχώριας διαμάχης των ΗΠΑ. Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να επιλυθεί σύντομα», συμπλήρωσε.

Οταν ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία πριν από έξι μήνες, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του Βερολίνου ήταν πως θα υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση και θα συνάψει καλές σχέσεις με τον Πούτιν, αίροντας μονομερώς τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ίσως αναγνωρίζοντας την προσάρτηση της Κριμαίας.

Τους τελευταίους μήνες όμως οι ανησυχίες αυτές έχουν ανατραπεί, καθώς οι Γερμανοί αξιωματούχοι φοβόντουσαν μια πλήρη κατάρρευση του διαλόγου Ουάσιγκτον-Μόσχας σε μια στιγμή που η αμερικανική διπλωματική παρέμβαση θεωρείται καίρια στην Ουκρανία και στη Συρία. Γι’ αυτό ικανοποιήθηκαν από τη θετική έκβαση της συνάντησης Τραμπ-Πούτιν στο Αμβούργο και τη σύναψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: