08 Ιουλίου, 2017

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ

 

Ήταν ένα δύσκολο ξημέρωμα για το Αμβούργο, την πόλη που φιλοξενεί τη σύνοδο του G20. Η αστυνομία είχε μόλις καταφέρει να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο ύστερα από μια ημέρα και μια νύχτα απίστευτων ταραχών και επεισοδίων με διαδηλωτές.

Οι κάτοικοι του μεγάλου γερμανικού λιμανιού ξύπνησαν βλέποντας εικόνες πρωτοφανών καταστροφών. Τα επεισόδια σταμάτησαν μόνο όταν επιστρατεύτηκαν βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. 

Αυτοί κατάφεραν να περιορίσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι πέρασαν μεγάλο μέρος της Παρασκευής -πρώτης ημέρας του G20- στους δρόμους βάζοντας φωτιές, στήνοντας οδοφράγματα αλλά και λεηλατώντας καταστήματα, όπως καταγγέλλουν τοπικοί επιχειρηματίες.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των ηγετών της G20, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα σημεία που είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι διαδηλωτές στη συνοικία Σαντσενφίρτελ.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και φορτηγά, έσπασαν τζάμια τραπεζών, λεηλάτησαν καταστήματα και έριξαν κομμάτια από τις πλάκες του πεζοδρομίου, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

Περίπου 197 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, ενώ μόνο την Παρασκευή  η αστυνομία έκανε δεκάδες προσαγωγές και προχώρησε σε 19 συλλήψεις.

Οι συμμετέχοντες στη G20 δήλωσαν ότι δεν είχαν δει ποτέ ως τώρα διαδηλωτές τόσο κοντά στον χώρο που διεξάγονταν οι εργασίες, αν και τελικά δεν κατάφεραν να τις εμποδίσουν.

«Κατανοώ απολύτως τις ειρηνικές διαδηλώσεις, όμως οι βίαιες θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο» τόνισε φανερά ενοχλημένη η Μέρκελ.

Όταν οι ηγέτες της G20 συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια συναυλία με έργα του Μπετόβεν στο συναυλιακό κέντρο Έλμπφιλαρμονί στη μία όχθη του ποταμού Έλβα, οι διαδηλωτές από την απέναντι όχθη έβαλαν δυνατά στα μεγάφωνα Τζίμι Χέντριξ.

Σε κατάσταση πολιορκίας το Αμβούργο - η ώρα
των δύσκολων συγκλίσεων.

Όση ώρα χθες βράδυ οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δειπνούσαν και στη συνέχεια άκουγαν Μπετόβεν στη Φιλαρμονική του Αμβούργου, διαδηλωτές, από την άλλη όχθη του ποταμού Έλβα, έπαιζαν στη διαπασών τραγούδια του Τζίμι Χέντριξ. 

Οι πλέον θερμόαιμοι συνέχισαν να καίνε αυτοκίνητα, να ορθώνουν οδοφράγματα και να συγκρούονται με τους αστυνομικούς. Κάποιοι λεηλάτησαν μαγαζιά, επιτέθηκαν σε τράπεζες, έσπασαν ΑΤΜ.

Κομάντος της αστυνομίας πηγαινοέρχονταν με πολυβόλα στα χέρια, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα δακρυγόνα. Το σκηνικό θύμιζε έντονα Γένοβα το 2001 και τη βία που αμαύρωσε εκείνη τη σύνοδο των G8.

Η Μέρκελ έκανε ότι δεν θα έκαναν άλλοι στη θέση της. Αντί δηλαδή να απομονώσει σε δυσπρόσιτα, ‘σίγουρα’ μέρη τους υψηλούς προσκεκλημένους της, επέλεξε τη γενέτειρά της, μια πόλη με ιστορία αριστερών κινημάτων, για να στείλει μήνυμα ότι η Γερμανία είναι χώρα ανοιχτή και ανεκτική. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύνοδος γίνεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την κατάληψη της Rote Flora - ένα παλιό θέατρο, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι από το 1989, διαχρονικά τόπος συνάντησης διαδηλωτών.

Η Καγκελάριος, η οποία -με το βλέμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου- προσβλέπει σε διπλωματική επιτυχία στο Αμβούργο, είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει την πλέον αναμενόμενη συνάντηση ηγετών τα τελευταία χρόνια. Αυτή των Τραμπ - Πούτιν

Μετά τη χειραψία τους τα είπαν για δυο ώρες. Μίλησαν για τη φημολογούμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, συμφώνησαν όμως να επικεντρωθούν στο μέλλον και ν’ αφήσουν κατά μέρος το παρελθόν. Κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αντέδρασαν αμέσως στηλιτεύοντας. Συμφώνησαν, επίσης, για εκεχειρία στη νότια Συρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: