24 Ιουλίου, 2017

ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

 

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαίσιο επιβολής νέων κυρώσεων σε Ρωσία, Ιράν και Βόρειο Κορέα -με το εξίσου σημαντικό σημείο πως περιλαμβάνεται και... «διακόπτης ασφαλείας» για την περίπτωση που ο Λευκός Οίκος προσπαθήσει να χαλαρώσει μέτρα εναντίον της Μόσχας.

Το νομοσχέδιο, που αφορά την στάση απέναντι στην Τεχεράνη, είχε ψηφιστεί τον περασμένο μήνα στη Γερουσία αλλά είχε «κολλήσει» στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία πρότεινε την προσθήκη μέτρων και κατά της Βορείου Κορέας.

Πλέον, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή Κέβιν Μακάρθι, και το δεύτερο Σώμα είναι έτοιμο να ψηφίσει το νομοσχέδιο όταν επιστρέψει για ψηφοφορία. Ο Μακάρθι ανέφερε πως η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει την Τρίτη.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα έπρεπε επίσης να υποβάλει στο Κογκρέσο αναφορά για προτάσεις μέτρων που «μεταβάλλουν σημαντικά» την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τη Ρωσία.

Κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, θα συνιστούσε η ανάκληση των τελευταίων μέτρων του Ομπάμα κατά της ρωσικής διπλωματικής αποστολής. Η Μόσχα έχει καλέσει επίμονα τις τελευταίες ημέρες την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει εκείνα τα μέτρα του Δεκεμβρίου.

Βάσει του νομοσχεδίου, το Κογκρέσο θα έπρεπε να εξετάσει για 30 ημέρες τις όποιες προτάσεις του Λευκού Οίκου «μετέβαλαν σημαντικά» την στάση των ΗΠΑ και έπειτα να εγκρίνει ή να απορρίψει τις προεδρικές κινήσεις.

Στόχος αρκετών μελών του Κογκρέσου, όπως αναφέρει το Reuters, είναι να σταλεί μήνυμα στον Τραμπ να κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία.

Δημοσίευση σχολίου