14 Ιουλίου, 2017

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Κιβώτια που περιέχουν φάκελους με το υλικό με τις καταθέσεις 88 μαρτύρων στην Ολομέλεια της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου

Τμήμα του λεγόμενου «φακέλου της Κύπρου», που έως χθες υπήρχε στα υπόγεια της Βουλής, από σήμερα βρίσκεται επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς, ή επιστημονικούς, ή ιστορικούς σκοπούς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προ τριημέρου από του βήματος της Ολομέλειας ο κ. Ν. Βούτσης.

Πρόκειται, επισήμως, για 134 (κατά άλλη εκδοχή, 139) φακέλους, με περιεχόμενο κατ’ αρχήν τις καταθέσεις μαρτύρων στην ειδική εξεταστική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στη Βουλή στη δεκαετία του 1980.

Κάθε ένας εξ αυτών των φακέλων, σύμφωνα με επίσημα χείλη, αποτελείται «από 60 έως 250 σελίδες με συνολικά 133 μαρτυρίες υπευθύνων, πρωταιτίων ή συμμετεχόντων» στα γεγονότα του ’74.

Όλα θα αποχαρακτηριστούν, ώστε να αποδεσμευθούν; «Κάποια δεν είναι για αποχαρακτηρισμό, επιτρέψτε μου να έχω μια άποψη», λέει ο κ. Βούτσης.

Όταν δε ρωτήθηκε για την τύχη όσων παραμείνουν «απόρρητα» ή «άκρως απόρρητα», ο πρόεδρος είπε πως και αυτά θα φύγουν από τους χώρους του Κοινοβουλίου.

Και θα βρίσκονται πλέον σε ευθύνη φύλαξης των αρμόδιων υπουργείων (του Εθνικής Άμυνας ή ενδεχομένως και του Εξωτερικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις).

Η τελευταία αυτή ερώτηση αναφορικά με την τύχη των προφανώς εξαιρετικά σημαντικών εγγράφων δεν είναι τυχαία: Από την όλη διαδικασία αναζήτησης και κωδικοποίησης του υλικού, αποδείχθηκε ότι η «φύλαξή» του στα υπόγεια του Κοινοβουλίου ήταν όλα αυτά τα χρόνια επιεικώς προβληματική.

Ήταν διασκορπισμένα σε διάφορους φωριαμούς, σε διαφορετικά δωμάτια και υπόγεια, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τμήμα του υλικού της Ειδικής Επιτροπής για το Κυπριακό βρέθηκε σε φάκελο με πορίσματα άλλης εξεταστικής επιτροπής.

Το χειρότερο όλων; Διαπιστώθηκε, κατά την έρευνα, πως έντεκα φάκελοι έλειπαν. Και εξακολουθούν να λείπουν.

Άγνωστο παραμένει αν κάποιος κατάφερε να τους «αφαιρέσει», ή αν βρίσκονται καταχωνιασμένοι οπουδήποτε, ακόμα και σε αποθήκη ή ντουλάπα περιφερειακού κτιρίου της Βουλής.

Δημοσίευση σχολίου