07 Ιουλίου, 2017

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΝΤΟΧΑ

 

Το Κατάρ απέρριψε κάθε συζήτηση με τη μορφή τελεσιγράφου, αιτημάτων προερχόμενων από τη Σαουδική Αραβία και τις συμμάχους της  χώρες που έχουν συμπορευτεί στην αντιπαράθεσή τους μαζί της.

Ως «απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» χαρακτήρισε σήμερα η Σαουδική Αραβία, την δυναστεία που κυβερνά τη Ντόχα, επικρίνοντας ταυτόχρονα την άρνηση της Ντόχα να απαντήσει θετικά στον κατάλογο αιτημάτων τους για να τερματιστεί η κρίση στον Κόλπο.

Η άρνηση του Κατάρ να δεχθεί τα αιτήματα των  Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέϊν, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας  «αντικατοπτρίζει την πρόθεσή του να συνεχίσει την πολιτική του, που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει την περιφερειακή ασφάλεια», διευκρινίζεται σε κοινή ανακοίνωση τους, όπως μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των αιτημάτων που την περασμένη Τρίτη απέρριψε το Κατάρ ήταν:  να κλείσει η τουρκική ναυτική βάση, να πάψει τη λειτουργία του ο τηλεοπτικός σταθμός  Al Jazeera, ο περιορισμός των σχέσεων με την Τεχεράνη.

Και όλα αυτά εν όψει κρισιμότατων εξελίξεων στην οικονομία και την ενέργεια με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει από την πλευρά του την πώληση και μεταφορά προς τις  χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. 

Και εκείνες της Βαλτικής του μέγιστου δυνατού όγκου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την Σαουδική Αραβία να φοβάται ότι θα μείνει πίσω στον ανταγωνισμό καθώς το Κατάρ κατέχει το 30% της παγκόσμιας εξαγωγής του LNG.

Στο μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει τις προοπτικές του Κατάρ από σταθερές σε αρνητικές εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: