12 Ιουλίου, 2017

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Υπό τον φόβο ενός επεισοδίου από την Τουρκία, με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους, μαζί με τη συνοδεία του.

Από τη Δευτέρα το αεροπλανοφόρο πλέει στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο οικόπεδο 11, στο κοίτασμα Ονησίφορος, όπου την Τετάρτη 12/7 αναμένεται να ξεκινήσουν οι ερευνητικές δραστηριότητες από το πλοίο γεωτρύπανο West Capella.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ ευελπιστεί να κατευνάσει τα… νεύρα της Τουρκίας, η οποία με έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX γνωστοποίησε ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε με δύο ΝAVTEX η Λευκωσία για τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 στο κοίτασμα Ονησίφορος, που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με τη NAVTEX  258/17, οι αρχές του νησιού ανακοινώνουν την έναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων για τρεις μήνες στην περίμετρο 5 ν.μ.  από το σημείο 33 13.272N 031 59.684 E όπου και θα τρυπήσει το WEST CAPELLA, το οποίο ήδη πλέει νότια της Κρήτης. 10 0600 UTC JUL 2017.

Με τη NAVTEX 257/17, ανακοινώνετε ότι στο σημείο 33 13.272 N 031 59.684 E θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση από το πλοίο WEST CAPELLA από τις 12 Ιουλίου. Επιπλέον, υπάρχει ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων και απαγορεύεται η είσοδος στην συγκεκριμένη περιοχή.

Με την έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX για ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου εκδήλωσε την πρώτη αντίδρασή της η Τουρκία στην έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ από το πλοίο γεωτρύπανο West Capella.

Συνεχίζοντας το σερί των προκλήσεων, η Άγκυρα, ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις στη θάλασσα θα γίνουν αύριο και μεθαύριο από τις 5:00 ως τις 10:00 το πρωί σε απόσταση 14 Ναυτικών Μιλίων δυτικά της χερσονήσου του Ακάμα  εντός των θαλάσσιων οικοπέδων 5,6 και 7 τα οποία διεκδικεί η Τουρκία, θεωρώντας ότι εμπίπτουν στη δική της ΑΟΖ.

Παράλληλα η Τουρκία έχει εκδώσει και τρις ΝΟΤΑΜ  εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στα Βόρεια και Βορειοδυτικά της Κύπρου. Οι ΝΟΤΑΜ δεσμεύουν σχεδόν όλο τον εναέριο χώρο πέριξ των κατεχομένων και λήγουν στις 4 η ώρα σήμερα.

Νωρίτερα, οδηγία προς ναυτιλομένους (ΝΑΥΤΕΞ), με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης "West Κapella" στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ,είχε εκδώσει  η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη οδηγία «ΝΑΥΤΕΞ» η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL. Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. 

Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Δημοσίευση σχολίου