12 Ιουλίου, 2017

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΤΑ ΚΟΤΖΙΑ

 

Απαράδεκτα χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τα σχόλια του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, στον απόηχο της κατάρρευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας.

Η δήλωση του κ. Κοτζιά ότι «η Τουρκία θέλει να μπορεί να επεμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο κράτος» οδήγησε στην επιθετική ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι «προσήλθε στη Διάσκεψη με καλή θέληση και με την εποικοδομητική στάση που είχε επιδείξει από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Με στόχο να επιτευχθεί ένας βιώσιμος συμβιβασμός στο Κυπριακό». Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές αναφέροντας πως «όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ποιος τήρησε εποικοδομητική στάση και ποιος όχι».

Από την άλλη πλευρά, τονίζει το τουρκικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του, «δεν μας εκπλήσσει που ο κ. Κοτζιάς εξαπολύει αβάσιμους ισχυρισμούς και εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών».

Και συνεχίζει πως «αυτοί που γνωρίζουν πως η προσέγγισή τους υπήρξε μη εποικοδομητική και εκτός πνεύματος συμβιβασμού, είναι επιρρεπείς στο να εκφράζουν αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, ώστε να μπορούν να κατηγορούν όσους εμφανίζουν καλή πίστη και έχουν εποικοδομητική στάση σε αντίθεση με τους ίδιους».

Τέλος, η τουρκική πλευρά κατηγορεί τον κ. Κοτζιά ως τον μοναδικό υπαίτιο του ναυαγίου τόσο στο Κραν-Μοντανά όσο και και στην Γενεύη καθώς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο στην Τουρκία προκειμένου να καλύψει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της έλλειψης καλής πίστης και πολιτικής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων. 

Μέσω της ανακοίνωσης η Αγκυρα κατηγορεί επίσης τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ότι «δεν έκανε καμία προσπάθεια για επιτυχή έκβαση στη Διάσκεψη» και τον καλεί «να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα τουλάχιστον από εδώ και στο εξής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: