07 Ιουλίου, 2017

ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

 

Η Κίνα συμφώνησε να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας πολλών δισ. δολαρίων στη Ρωσία, βοηθώντας τη Μόσχα να παρακάμψει τις επιβληθείσες κυρώσεις από τη Δύση, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, η τράπεζα ανάπτυξης της Κίνας και το ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων (RDIF), ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που επενδύει σε υποδομές, ενέργεια, βιομηχανία και άλλους τομείς, δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν ένα κοινό επενδυτικό fund ύψους 10 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάπτυξης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

Επίσης, η VEB, η κρατική τράπεζα ανάπτυξης της Ρωσίας, υπέγραψε συμφωνία με την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας για ένα νέο δάνειο 850 εκατ. δολαρίων, διάρκειας 15 ετών, για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου καινοτομίας.

Η RDIF και η VEB υπόκεινται στις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη συμμετοχή της στη σύρραξη στην Ουκρανία. Ειδικότερα, τους έχει επιβληθεί η απαγόρευση μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων από τις ΗΠΑ, ενώ η VEB υπόκειται επίσης σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επειδή υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ,  δεν έχουν πρόσβαση στο «δυτικό κεφάλαιο»», δήλωσε ο Sean Kane, σύμβουλος του Hughes Hubbard και πρώην αναπληρωτής Βοηθός Διευθυντής Πολιτικής στο Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Αυτός ήταν ο σκοπός των συγκεκριμένων κυρώσεων, δηλαδή να στερήσουν αυτούς τους οικονομικούς οργανισμούς από μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στις ΗΠΑ και την ΕΕ», πρόσθεσε ο Kane, ο οποίος είχε λάβει μέρος στην επεξεργασία των κυρώσεων στη Ρωσία. Τέλος, σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα του CNN να σχολιάσει το θέμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: