28 Ιουλίου, 2017

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΝΕΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

 

Καζάνι που βράζει η Ιερουσαλήμ – Σε συναγερμό η ισραηλινή Αστυνομία για τον φόβο νέων επεισοδίων. Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και συγκεκριμένα, γύρω από το Όρος του Ναού.

Η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σήμερα Παρασκευή την πρόσβαση στα μουσουλμανικά τζαμιά στο Όρος του Ναού για τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στους άνδρες κάτω των 50 ετών, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, Πέμπτη, και την επιστροφή των μουσουλμάνων στο Όρος του Ναού.

«Έγιναν εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες ασφαλείας και υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία θα σημειωθούν επεισόδια και διαδηλώσεις», αναφέρει η Αστυνομία, σε ανακοίνωσή της.

«Μόνο οι άνδρες άνω των 50 ετών και οι γυναίκες όλων των ηλικιών θα έχουν άδεια να εισέλθουν στο Όρος του Ναού, ενώ περιορισμένη θα είναι η πρόσβαση και σε κάποιους δρόμους γύρω από την Παλιά Πόλη», πρόσθετε.

«Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να εμποδιστεί και να δοθεί απάντησε σε οποιοδήποτε ξέσπασμα βίας», υπογραμμίζει η Αστυνομία.

Οι μουσουλμάνοι επρόκειτο να επιστρέψουν στην στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ για την προσευχή της Παρασκευής, έπειτα από 15 ημέρες μποϊκοτάζ εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που είχαν τοποθετήσει οι Ισραηλινοί, ενώ το κλίμα παραμένει τεταμένο.

Στο μεταξύ, ένας 25χρονος Παλαιστίνιος διαδηλωτής υπέκυψε στα τραύματά του χθες, Πέμπτη βράδυ. Ο Μουχαμάντ Κάναν, που είχε δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι πριν τρεις ημέρες, πέθανε αργά χθες στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν στη Ραμάλα, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το Ισραήλ απέσυρε τα μέτρα ασφαλείας
στην Πλατεία των Τζαμιών

Ξηλώθηκαν από τους Iσραηλινούς και τα τελευταία κιγκλιδώματα που είχαν εγκαταστήσει ως μέτρα ασφαλείας στο Όρος του Ναού (Χαράμ αλ Σαρίφ). Η τοποθέτησή  είχε πυροδοτήσει διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις αστυνομικών με Παλαιστίνιους.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν απομακρυνθεί οι πύλες που λειτουργούν ως ανιχνευτές μετάλων.Οι Ισραηλινοί είχαν τοποθετήσει τις πύλες, προκειμένου να σταματήσουν - όπως έλεγαν - τη διακίνηση όπλων.

Επιπλέον στο σημείο εκείνο στις 14 Ιουλίου είχε σημειωθεί φονική επίθεση εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε ανακοινώσει ότι «παγώνει» κάθε επαφή με το Ισραήλ ενόσω ισχύουν τα μέτρα ασφαλείας.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Νετανιάχου ανακίνησε τον φόβο των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της Πλατείας των Τεμένων, του πιο ιερού τόπου του ιουδαϊσμού, με το όνομα Όρος του Ναού. 

Οι ισραηλινές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν το status quo, βάσει των σιωπηρών όρων του οποίου οι μουσουλμάνοι μπορούν να πηγαίνουν όλες τις ώρες εκεί και οι εβραίοι να εισέρχονται συγκεκριμένες ώρες, χωρίς να προσεύχονται. Το Ισραήλ ελέγχει τις εισόδους, αλλά η διαχείριση του ιερού τόπου επαφίεται στην Ιορδανία. 

Μάλιστα λίγες μόλις μέρες μετά την εφαρμογή των μέτρων, σημειώθηκε επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στην ιορδανική πρωτεύουσα με δύο Ιορδανούς νεκρούς. Τελικά, χθες το πρωί της Πέμπτης απομακρύνθηκαν τα κιγκλιδώματα και οι σκαλωσιές.

Δημοσίευση σχολίου