08 Ιουλίου, 2017

ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΕΡΒΕΝΑΓΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Ήταν περίπου 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (07/07/2017), όταν τα δημοσιογραφικά γραφεία σε Ελλάδα και Κύπρο μάθαιναν τον τερματισμό και την αποτυχία των πολυμερών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο θέρετρο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Εκείνη τη νύχτα, οι Τούρκοι επαναβεβαίωσαν, έπειτα από δέκα ημέρες επίπονων κι εντατικών διαπραγματεύσεων, ότι εξακολουθούν να διαδραματίζουν ρόλο «δερβέναγα» - με ό,τι αρνητικό κουβαλά αυτή η λέξη - στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάποιοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν αυτή τη στάση απλά ως ακόμη ένα παιχνίδι αδιαλλαξίας, παραβλέποντας ίσως το γεγονός ότι η Άγκυρα διεμήνυε εδώ και μήνες, σε όλους τους τόνους, πως το κατεχόμενο τμήμα της βόρειας Κύπρου, το ψευδοκράτος, έχει ύψιστη σημασία για την «περιφερειακή ασφάλεια» της Τουρκίας.

Η τροπή που πήραν οι διπλωματικές και υπουργικές διαπραγματεύσεις στο ελβετικό θέρετρο ήταν από καιρό προδιαγεγραμμένη: Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις δηλώσεις που κάνουν εδώ και μήνες αξιωματούχοι του καθεστώτος Ερντογάν, όπως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ή ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να καταλάβει πως οι γείτονες προσήλθαν στη Διάσκεψη, με σαφή πρόθεση να εκμηδενίσουν κάθε προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Δεν χρειάστηκαν, άλλωστε, παρά μόνο δύο απαιτήσεις από πλευράς Τσαβούσογλου στην Ελβετία, για να τιναχθούν οι συζητήσεις στον αέρα: Η διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων αλλά και των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, δηλαδή η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Ως προς το δεύτερο αυτό ζήτημα, το μοναδικό ίσως θετικό σημείο της Συνόδου στο Κραν Μοντανά ήταν πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, πλην Τουρκίας και ψευδοκράτους, αναγνώρισαν πως σε μια ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία δε νοούνται στρατοί κατοχής.

Έχουν περάσει 43 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα, οπότε σημειώθηκε η εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί δεν βρίσκεται μια λύση.

Η απάντηση δεν κρύβεται στα διπλωματικά όσο κυρίως στα πλουτοπαραγωγικά δεδομένα. Οι ολοένα και πιο προκλητικοί εξ Ανατολών γείτονες εποφθαλμιούν τα ενεργειακά «φιλέτα» των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Άλλοτε με «εμπρηστικές» δηλώσεις αξιωματούχων κι άλλοτε με παρενοχλητικές επιχειρήσεις ερευνητικών και άλλων σκαφών στα ελληνοκυπριακά χωρικά ύδατα, προσπαθούν να προκαλέσουν, με κάθε μέσο, εντάσεις και «θερμά» επεισόδια, κάνοντας λόγο για «υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

Μόνο που τα πράγματα δείχνουν πως η Λευκωσία δεν πρόκειται να λαμβάνει αψήφιστα στο εξής τέτοιου είδους απειλές: Με την υπ’ αριθμ. 251/17 NAVTEX, η Κύπρος είχε αναγγείλει ήδη από την Τετάρτη (05/07/2017) τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 22 Ιουλίου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή των Οικοπέδων 6, 10 και 11. Με τη NAVTEX καλούνται όλοι οι ναυτιλλόμενοι να πλέουν με προσοχή στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: