31 Ιουλίου, 2017

Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ «ΜΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΡΟΠΟ» ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Η ρωσική κυβέρνηση θα απαντήσει «με ισοδύναμο τρόπο» σε κάθε νέα κύρωση των ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ...

Τρεις ημέρες μετά την ψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. «Εάν η αμερικανική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει προς την επιδείνωση, εμείς θα απαντήσουμε με ισοδύναμο τρόπο» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το κείμενο ενίσχυσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη και η Γερουσία την Πέμπτη, σε κάθε περίπτωση σχεδόν ομόφωνα. 

Για τον Σεργκέι Ριαμπκόφ, αυτό το νομοσχέδιο, που είναι «απόλυτα περίεργο και απαράδεκτο» είναι «η τελευταία σταγόνα» στο ποτήρι. Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε ανακοινώνοντας την Παρασκευή τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στο έδαφός της, προκειμένου ο αριθμός να ευθυγραμμιστεί με εκείνον του διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το πάνε παραπέρα, «εμείς θα απαντήσουμε» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός. «Όμως το μήνυμά μου είναι: μην το κάνετε. Θα γίνει σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων».

Ερωτηθείς σχετικά με το είδος της απάντησης, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «μια πλούσια εργαλειοθήκη» όμως αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Εμείς δεν παίζουμε» τόνισε. «Είμαστε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πολύ σοβαρό τρόπο και πολύ υπεύθυνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «τείνει χείρα» προς τις ΗΠΑ διότι εύχεται πως οι δύο χώρες συνεργάζονται κι ελπίζει επίσης ότι «κάποιος, από την άλλη πλευρά, περιλαμβανομένου του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ όπως και άλλων, θα δει την ευκαιρία να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο».

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 
ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία έχει απαιτήσει όπως οι ΗΠΑ μειώσουν δραστικά το διπλωματικό προσωπικό τους στη Ρωσία, σύμφωνα με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την Κυριακή, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι: 

Δεν θεωρεί ότι επιπρόσθετα μέτρα σε απάντηση στην μη φιλική πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον είναι ωφέλιμο να παρθούν αυτή τη στιγμή καθώς πιθανόν να επιδράσουν αρνητικά στους διεθνείς δεσμούς της Μόσχας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ταςς σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση στο δημοσιογράφο Βλαντιμίρ Σολόβιοφ ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι «όσον αφορά άλλα πιθανά μέτρα ή αν είναι υπερβολικά ή όχι, είναι αρκετά επίπονο από πλευράς της λειτουργίας της διπλωματικής αποστολής». 

Αφού, πρόσθεσε, «από πάνω από χίλιους υπαλλήλους, διπλωμάτες και τεχνικό προσωπικό, οι οποίοι εργάζονταν και συνεχίζουν να εργάζονται στη Ρωσία, 755 θα πρέπει να σταματήσουν τη δουλειά τους στη Ρωσία».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξήγησε γιατί λήφθηκαν 
τα μέτρα αντίδρασης τώρα. 

«Γιατί η αμερικανική πλευρά για μια ακόμη φορά έχει προχωρήσει ένα εντελώς αβάσιμο, γεγονός που είναι σημαντικό, βήμα προς την κατεύθυνση της επιδείνωσης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.

Επιβάλλοντας έτσι παράνομους περιορισμούς και προσπαθώντας να πιέσει άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των συμμάχων της, που ενδιαφέρονται στην ανάπτυξη και την διατήρηση των σχέσεων με τη Ρωσία», είπε, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο το οποίο θέτει πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

«Περιμέναμε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να δούμε οποιεσδήποτε θετικές αλλαγές (στην προσέγγιση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία), ελπίζαμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει κάπως. 

Αλλά, κατά τα φαινόμενα, δεν θα γίνει κάτι τέτοιο σύντομα», σημείωσε. «Θεώρησα ότι πρέπει να δείξουμε ότι ούτε εμείς πρόκειται ν’ αφήσουμε οτι δήποτε χωρίς απάντηση», πρόσθεσε

Ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσική πλευρά έχει στη διάθεσή της ευρεία γκάμα πιθανών επιπρόσθετων περιορισμών αναφορικά με τις ΗΠΑ. «Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ωφέλιμο να γίνουν επιπρόσθετα βήματα και σε ποια βήματα μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε.

Σημείωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιβάλει περιορισμούς σε τέτοιες πτυχές των κοινών δραστηριοτήτων μας που θα μπορούσε να αποβεί επίπονο για την πλευρά των ΗΠΑ». Αλλά, πρόσθεσε, «δε θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει αυτό.

Καθώς μπορεί να επιδράσει αρνητικά την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων» αφού σύμφωνα με τον ίδιο κάτι τέτοιο θα έκανε κακό «όχι μόνο στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ αλλά θα πλήγωνε σε ορισμένο βαθμό και εμάς».

Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος, επισήμανε επίσης ότι Ρωσία και ΗΠΑ έχουν τομείς στους οποίους η συνεργασία τους είναι πολύ σημαντική.

«Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί τομείς συνεργασίας, περιλαμβανομένης της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφή και σ’ αυτόν τον τομέα είμαστε πρωταγωνιστές, μαζί με τις ΗΠΑ, και ενισχύουμε αυτό το καθεστώς καθώς και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αυτού του είδους η συνεργασία έχει καλά αποτελέσματα. «Αν κρίνει κανείς με το τί έχει γίνει πρόσφατα – ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση – η δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης στην Συρία είναι ένα ουσιαστικό βήμα, ένα απτό αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών», υπογράμμισε.


«Όχι μόνο προς το συμφέρον της Συρίας και της Ρωσίας αλλά επίσης προς το συμφέρον της Ιορδανίας και του Ισραήλ, και ως εκ τούτου και προς το συμφέρον των ΗΠΑ 

Καθώς αυτή η περιοχή εμπίπτει στην σφαίρα των συμφερόντων των ΗΠΑ». Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε και καταφέρνουμε να έχουμε αποτελέσματα ακόμη και τώρα, σε αυτή την μάλλον δύσκολη κατάσταση, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: