29 Ιουλίου, 2017

ΝΕΟ ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ


Φρουρός της πρεσβείας του Ισραήλ στο Αμάν σκότωσε την Κυριακή δύο Ιορδανούς, αν και οι δύο χώρες δίνουν πολύ διαφορετικές εξηγήσεις για το τι συνέβη.

Η Ιορδανία ενημέρωσε το Ισραήλ ότι δεν θα δεχθεί την επιστροφή της πρεσβευτού του στο Αμάν αν δεν αρχίσει έρευνα για το θάνατο δύο Ιορδανών από έναν ισραηλινό φρουρό της πρεσβείας, όπως ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ένας φρουρός της πρεσβείας του Ισραήλ στο Αμάν σκότωσε την Κυριακή δύο Ιορδανούς. Σύμφωνα με την εκδοχή της γενικής ασφάλειας της Ιορδανίας, ένας Ιορδανός 17 ετών είχε μόλις μεταφέρει έπιπλα στο σπίτι του φρουρού, που βρίσκεται μέσα στην πρεσβεία.

Όμως είχαν αντιπαράθεση και ο νεαρός του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε. Τότε ο φρουρός τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο Ιορδανός προσπάθησε να χτυπήσει τον φρουρό με κατσαβίδι.

Από τους πυροβολισμούς σκοτώθηκε και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, που βρισκόταν εκεί. Η Ιορδανία «δεν θα επιτρέψει στην πρεσβευτή Εϊνάτ Σλέιν και στο διπλωματικό σώμα να επιστρέψουν πριν ξεκινήσει σοβαρή έρευνα», επεσήμανε η κυβερνητική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην πρεσβεία, μεταξύ αυτών η πρεσβευτής και ο φρουρός, εγκατέλειψαν το Αμάν μετά το περιστατικό.

Ήδη ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο φρουρός, επικρίνοντας τον θερμό τρόπο με τον οποίο έγινε δεκτός από τον ίδιο. Ο κ. Νετανιάχου φίλησε τον φουρό μόλις αυτός επέστρεψε στο Ισραήλ.

Επίσης ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ προειδοποίησε το Ισραήλ, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά του σε αυτή την υπόθεση θα έχει «άμεσο αντίκτυπο» στις διμερείς σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: