13 Ιουλίου, 2017

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

Εντονότατες διαμαρτυρίες από τα γερμανικά δημοσιογραφικά συνδικάτα - Αντιδράσεις και σε επίπεδο κομμάτων, με τη αντιπολίτευση να απευθύνει ερώτημα στην κυβέρνηση αν η επιλογή έγινε μετά από συνεννόηση με την Τουρκία ή ακόμη και τη Ρωσία

Οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων στη Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν σήμερα για την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει ξαφνικά για «λόγους ασφαλείας» τις διαπιστεύσεις 32 δημοσιογράφων κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον τέσσερις από τους «κομμένους» δημοσιογράφους είχαν εργαστεί σε κουρδικές περιοχές και είχαν συνεργαστεί με Κούρδους, γεγονός που προφανώς συνετέλεσε στην απόφαση των γερμανικών αρχών να τους αποκλείσουν από τη Σύνοδο του Αμβούργου.

Το κύριο συνδικάτο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης (DJV) ανακοίνωσε πως προσέφυγε στην υπηρεσία του γερμανικού κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων και της ελευθερίας του Τύπου κι απαίτησε εξηγήσεις για μια ενέργεια την οποία θεωρεί «σκανδαλώδη και παράνομη». Ένα άλλο συνδικάτο δημοσιογράφων, το DJU, απείλησε με «προσφυγή στη δικαιοσύνη» για να ριχτεί φως σ' αυτή την υπόθεση.

Εν μέσω της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 που διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο, η υπηρεσία Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης ανακάλεσε συνολικά 32 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Σε εννέα δημοσιογράφους απαγορεύθηκε συγκεκριμένα η πρόσβαση στη σύνοδο κορυφής, ενώ οι υπόλοιποι τελικά δεν πήγαν καν στη G20.

«Οι δημοσιογράφοι αυτοί ενημερώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Αμβούργο ότι οι διαπιστεύσεις τους ξαφνικά δεν ίσχυαν και πως δεν είχαν πλέον πρόσβαση στις φρουρούμενες ζώνες (...) αιφνιδιάστηκαν σε τέτοιο σημείο ώστε ορισμένοι δεν μπόρεσαν ούτε καν να πάρουν τα σακίδια τους που βρίσκονταν μέσα στο κέντρο Τύπου», γράφει σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα αναφέρει πως υπάρχει ένα κοινό σημείο μεταξύ των δημοσιογράφων αυτών: είχαν στο παρελθόν εργαστεί στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους αυτούς, οι περισσότεροι είναι φωτογράφοι που συνεργάζονται με γερμανικά μέσα, ιδιαίτερα με τον ιστότοπο του περιοδικού Spiegel.

Ο Τύπος και η αντιπολίτευση διερωτώνται συνεπώς αναφορικά με ενδεχόμενη παρέμβαση ξένων υπηρεσιών ασφαλείας, ιδιαίτερα τουρκικών, καθώς η Τουρκία είναι μέλος της G20. «Θέλω να μας πει η γερμανική κυβέρνηση αν η διαδικασία αποδοχής των δημοσιογράφων έγινε αντικείμενο κάποιας μορφής συνεργασίας με την Τουρκία ή με τη Ρωσία», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό προκαλεί ερωτήσεις», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Ωστόσο αρνήθηκε κάθε ξένη παρέμβαση.«Για τη διαδικασία της διαπίστευσης, καμιά ξένη αρχή δεν διαδραμάτισε ρόλο», διαβεβαίωσε ο Ζάιμπερτ, ο οποίος υποστήριξε πως ο κατάλογος συντάχθηκε με βάση πληροφορίες των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Δημοσίευση σχολίου