28 Ιουλίου, 2017

ΣΤΟΥΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ «ΕΞΕΓΕΡΣΗ»

 

Οι επανειλημμένες υποχωρήσεις των Ρεπουμπλικανών επικεφαλής Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ έχουν δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα μέλη της νομοθετικής πλειοψηφίας στηρίζουν τον πρόεδρο.

Η εντύπωση αυτή τείνει να διαψευσθεί τώρα, με ολοένα και περισσότερα μέλη του Κογκρέσου να αμφισβητούν τον πρόεδρο. Η αμφισβήτηση αυτή κατέστη πρόδηλη την περασμένη εβδομάδα, με τη δικομματική έρευνα για το σκάνδαλο ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016 αλλά και με τη συμφωνία για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Παρότι ουδείς γνωρίζει πώς θα καταλήξει αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο αρθρογράφος των Times, Ντέιβιντ Λέναρντ, τα σημάδια της ρεπουμπλικανικής εξέγερσης αυξάνονται ολοένα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ έγραφε στο αγαπημένο του Twitter: «Είναι πολύ λυπηρό που οι Ρεπουμπλικανοί δεν κάνουν τίποτα για να προστατεύσουν τον πρόεδρό τους». Ο πολιτικός επιστήμονας Ματ Γκλάσμαν λέει:

«Η σημερινή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο στηρίζει πολύ λιγότερο τον πρόεδρο από κάθε άλλη στην Ιστορία, αν εξαιρέσουμε τον Αντριου Τζόνσον, ο οποίος δεν ήταν καν Ρεπουμπλικανός και τον Τζον Τάιλερ, που πολέμησε σκληρά το κόμμα του. Ουδείς από τους δύο αυτούς προέδρους του 19ου αιώνα δεν είχε εκλεγεί από τη λαϊκή ψήφο».

Η άδικη και μοχθηρή –όπως εκτιμούν οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες– αντιμετώπιση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς από τον πρόεδρο Τραμπ έδωσε αφορμή σε πολλούς Ρεπουμπλικανούς να ανεξαρτητοποιηθούν ουσιαστικά, ψηφίζοντας κατά συνείδηση σε κρίσιμα νομοσχέδια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οκτώ γερουσιαστές διαφοροποιήθηκαν δημόσια, αρνούμενοι να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Την ίδια στιγμή, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συμβάλλουν ενεργά στην έρευνα γύρω από τις σχέσεις της προεκλογικής εκστρατεία Τραμπ με τη Ρωσία, στηρίζοντας τον διορισμό του πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ, ως ειδικού συμβούλου, παρά τη διαφωνία του Τραμπ με τον διορισμό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: