26 Ιουλίου, 2017

ΛΕΕΙ Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών λειτουργεί και θα συνεχιστεί. Την άποψη αυτή εκφράζει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Johannes Hahn.

Όπως υποστηρίζει, οι καθημερινές διμερείς σχέσεις είναι καλύτερες από όσο αφήνει να εννοηθεί η ρητορική που επικρατεί. «Δεν έχω κανενός είδους ανησυχία σχετικά με τη συνέχιση της συμφωνίας για το προσφυγικό. Λειτουργεί», σημείωσε ο Hahn σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες η Γερμανία είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο αναστολής της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκία.

Σήμερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini πρόκειται να συναντηθούν αργότερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu και τον υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Omer Celik.

«Πρέπει να πούμε ότι σε πολλά ζητήματα της καθημερινότητας η συνεργασία μας είναι καλύτερη από τη ρητορική που επικρατεί και από όσο επιτρέπουν να εννοηθεί κάποιες ενέργειες της Τουρκίας», εξήγησε ο Hahn.

Όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει τις ενταξιακές πιθανότητες της Τουρκίας, ο Hahn απάντησε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει λόγος να συνεχίσει να ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι η άρση της θα βελτιώσει την κατάσταση του δικαίου στη χώρα.

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse είχε υποστηρίξει πως η Τουρκία πρέπει να αποδείξει με πράξεις ότι επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ αναφερόμενος στα τεκταινόμενα της γειτονικής χώρας, όπως οι διώξεις δημοσιογράφων, οι συλλήψεις ακτιβιστών, κλπ.

«Μόνο με πράξεις θα μπορούσε η Τουρκία, η οποία διαρκώς απομακρύνεται από την Ευρώπη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Johannes Hahn. «Τα χαρτιά είναι όλα πάνω στο τραπέζι.

Είναι η Τουρκία εκείνη η οποία πρέπει να πάρει την βασική απόφαση. Η εκδήλωση προθέσεων δεν αρκεί. Η κλιμάκωση στο προκαταρκτικό στάδιο (της ένταξή της στην Ε.Ε.), όπως είναι σύλληψη ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καθώς επίσης και η συνεχιζόμενη δίωξη δημοσιογράφων και διαφόρων κοινωνικών ομάδων χωρίς να τηρούνται οι κανόνες του κράτους δικαίου, δεν είναι ενδεδειγμένη στάση για την παραγωγικότητα τέτοιων υψηλού επιπέδου συναντήσεων», κατέληξε ο κ. Hahn.


Δεν υπάρχουν σχόλια: