27 Ιουλίου, 2017

ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΟΡΙΟ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Σοβαρές ανησυχίες για τις καθυστερήσεις στη μεταφορά στη Γερμανία αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης, εκφράζουν 27 διεθνείς οργανώσεις και ΜΚΟ.

Σε ανοικτή επιστολή που δημοσιοποίησαν χθες, αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις παραβιάζουν το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο «στην οικογενειακή επανένωση, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ».

Σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, εφόσον κάποιος έχει καταθέσει αίτημα ασύλου ή έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας σε μια ευρωπαϊκή χώρα, έχει δικαίωμα να φέρει και τους συγγενείς πρώτου βαθμού (παιδιά, σύζυγο) στη χώρα αυτή.

Οι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Praksis, Αίτημα, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, απευθυνόμενες στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα ευρωπαϊκά όργανα, τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Εξηγούν ότι παρά το γεγονός ότι πολλά άτομα, στην πλειονότητά τους ανήλικα, έχουν γίνει αποδεκτά μέσω αυτής της διαδικασίας, παραμένουν στην Ελλάδα.

«Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας πολλές υποθέσεις αιτούντων άσυλο, των οποίων τα αιτήματα αναδοχής έχουν γίνει δεκτά από τη Γερμανία, ωστόσο η μεταφορά τους δεν έχει λάβει χώρα, παρά το γεγονός ότι η εξάμηνη προθεσμία (άρθρο 29) έχει παρέλθει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή επισυνάπτεται, επίσης, η απάντηση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία παραδέχεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ύστερα από συνεννόηση με τις γερμανικές αρχές.

Η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου τονίζει ότι «η Μονάδα Δουβλίνου Γερμανίας ζήτησε από την υπηρεσία μας τη μεταφορά των αιτούντων σε ελεγχόμενο αριθμό ανά μήνα, ανεξάρτητα με την εξάμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση της μεταφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 29 του κανονισμού (EU) 604/2013».

Επισημαίνεται πάντως ότι, όσον αφορά την προθεσμία των έξι μηνών που θέτει ο κανονισμός, έχει ληφθεί πρόνοια για παράταση της προθεσμίας.

«Για τις υποθέσεις για τις οποίες η προθεσμία μεταφοράς των έξι μηνών, σύμφωνα με τον κανονισμό, λήγει στο επόμενο διάστημα ή έχει ήδη λήξει, έχουμε λάβει παράταση προθεσμίας για τη μεταφορά τους σε συνεννόηση με τη Μονάδα Δουβλίνου Γερμανίας (BAMF).

Η ολοκλήρωση και μεταφορά των αιτούντων που αναφέρετε στις επιστολές θα προγραμματιστεί σε συνεννόηση με τις γερμανικές αρχές από τον Ιούλιο 2017 και μετά», λέει η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου.

Στην επιστολή τους, οι οργανώσεις τονίζουν ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας «το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν είναι γνωστό». Ωστόσο, επισημαίνουν «σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία.

Λιγότεροι από 100 αιτούντες άσυλο μεταφέρονται κάθε μήνα, ενώ, επί του παρόντος, η εξάμηνη προθεσμία λήγει για πάνω από 300 αιτούντες άσυλο τον μήνα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, αν η πρακτική αυτή συνεχιστεί.

Οι καθυστερήσεις στις μεταφορές θα οδηγήσουν σε μια σημαντική αναβολή, που συνιστά μια εν τοις πράγμασι άρνηση της οικογενειακής επανένωσης, της ένταξης και της προστασίας ενός μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο, πολλοί από τους οποίους είναι ευάλωτοι, καθώς πολλοί είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, μόνες μητέρες με παιδιά, άτομα με προβλήματα υγείας».

Ζητούν, τέλος, να σταματήσει αυτή η πρακτική, δεδομένου ότι θέτοντας ποσοτικά κριτήρια (μέγιστος αριθμός ανά μήνα), «παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: