14 Ιουλίου, 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΗΠΑ

 

Σημείωσε ότι θα συνεχίσει να συζητά με τον Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού, παρά τις διαφορές μεταξύ τους στο συγκεκριμένο θέμα. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι:

"Σέβεται την απόφαση" του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Τόνισε όμως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ότι ο ίδιος παραμένει "δεσμευμένος" στη συνθήκη αυτή.

"Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Τραμπ. Από την πλευρά μου, παραμένω δεσμευμένος στη συμφωνία του Παρισιού και στη βούλησή μου να ακολουθήσω το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας και να προχωρήσω, βήμα προς βήμα, σε αυτά που προβλέπει", είπε ο Μακρόν.

Σημείωσε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να συζητά με τον Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού, παρά τις διαφορές μεταξύ τους στο συγκεκριμένο θέμα. Για τη Συρία, ο Μακρόν είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ έχουν ζητήσει από τους διπλωμάτες των χωρών τους να σχεδιάσουν εντός των επόμενων εβδομάδων μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα προετοιμάζει το μέλλον της χώρας.

"Αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, ιδίως στην οικοδόμηση ενός οδικού χάρτη για τη μεταπολεμική περίοδο" είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι η Γαλλία δεν θεωρεί πλέον "την αποχώρηση και την καθαίρεση του Μπασάρ αλ Άσαντ ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γαλλίας" στις συζητήσεις για τη Συρία.

"Ουσιαστικά αλλάξαμε το γαλλικό δόγμα όσον αφορά τη Συρία για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να εργαστούμε πολύ στενά με τους εταίρους μας, ιδίως με τις ΗΠΑ", είπε. Επιμένοντας στην "ισχυρή σχέση" μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι απόψε το βράδυ θα έχει ένα "φιλικό δείπνο" με τον Τραμπ στον Πύργο του Άιφελ.

"Μπορώ χωρίς δισταγμό να σας πω ότι το βράδυ θα έχουμε στον Πύργο του Άιφελ ένα δείπνο μεταξύ φίλων. Επειδή είμαστε οι εκπρόσωποι δύο χωρών που συνδέονταν ανέκαθεν και επειδή έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή σχέση, στην οποία παραμένω δεσμευμένος επειδή είναι σημαντική για τις δύο χώρες μας", κατέληξε.

Η σχέση των ΗΠΑ με τη Γαλλία είναι "αναλλοίωτη" διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας. 

Για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους υπερασπίστηκε τον γιο του, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στην υπόθεση με τη Ρωσίδα δικηγόρο, τονίζοντας ότι είναι ένας "θαυμάσιος νέος", ο οποίος συνάντησε μία νομικό από τη Ρωσία όχι μία νομικό της ρωσικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν αυτήν τη συνάντηση, εάν τους παρουσιαζόταν η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στον γιο του. 

Άλλωστε, όπως τόνισε, δεν συνέβη τίποτα στη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο κι ο γιος του δεν έκανε κανένα σφάλμα. Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει με σεβασμό στην συμφωνία του Παρισιού και σημείωσε "θα δούμε τί θα συμβεί".

Τόνισε επιπλέον ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να ηγηθούν στις προσπάθειες της προστασίας του περιβάλλοντος. Για το θέμα της ασφάλειας, ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε ότι συζήτησε με τον Εμανουέλ Μακρόν τους τρόπους που οι ΗΠΑ και η Γαλλία μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε αυτόν τον τομέα. 

Σχετικά με το Ιράκ και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της πρέπει να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι η νίκη στη Μοσούλη θα παραμείνει νίκη.

Επιπλέον, ο Τραμπ ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός που εφαρμόζεται στη Συρία αποδεικνύει ότι ο συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστούν μια επιτυχία. 

Όπως σημείωσε, ο ίδιος εργάζεται για να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάπαυση του πυρός και σε άλλη περιοχή της Συρίας.Αναφορικά με το εμπόριο, ο Ρεπουμπλικάνος δήλωσε ότι ΗΠΑ και Γαλλία πρέπει να επιδιώξουν τη σύναψη συμφωνιών που είναι "αμοιβαίες και δίκαιες". 

Για την Κίνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι εργάζεται για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με το Πεκίνο, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε πιθανόν να κάνει περισσότερα για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Γαλλία: Η Νίκαια ένα χρόνο μετά την επίθεση
Η φετινή εθνική επέτειος στη Νίκαια δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη. Ένα χρόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην παραθαλάσσια πόλη της νότιας Γαλλίας θα τελεστεί μνημόσυνο παρουσία του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Σε βαρύ και όχι όπως άλλοτε εορταστικό κλίμα θα δοθεί συναυλία για τη φετινή εθνική επέτειο της Γαλλίας στη Νίκαια αφού πριν από ένα χρόνο στην ίδια εκδήλωση σημειώθηκε τρομοκρατικό χτύπημα με ισλαμιστικά κίνητρα. 

Στις 14 Ιουλίου του 2016 ο Μοχάμεντ Λ. Μπουλέλ οδήγησε ένα φορτηγό μέσα στο πλήθος, το οποίο βρισκόταν συγκεντρωμένο στην παραλιακή οδό της Νίκαιας. Η επίθεση διήρκησε μόλις λίγα λεπτά αλλά κόστισε τη ζωή 86 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η σωρός του δράστη μεταφέρθηκε από Γάλλους ιατροδικαστές στην Τύνιδα, τόπο γέννησής του, για να ενταφιαστεί. 

Οι αρχές δεν έδωσαν κάποια εξήγηση για την καθυστέρηση, ωστόσο διαψεύστηκαν οι φήμες που ήθελαν τον δράστη να είχε ταφεί στη Νίκαια, στο ίδιο νεκροταφείο με τα θύματα της επίθεσής του.

Τα θύματα και οι αποζημιώσεις
Οι περισσότεροι από τους 400 τραυματίες της Νίκαιας έχουν επανέλθει πλήρως αν και ορισμένοι έχουν υποστεί μόνιμες σωματικές βλάβες. Ωστόσο περίπου 3000 συγγενείς και αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης βρίσκονται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να ξεπεράσουν το σοκ.

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη Γαλλία. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί μόνο τα 25 από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που τους είχαν υποσχεθεί. 

Τα ποσά που εκταμιεύονται άμεσα μετά την κατάθεση αίτησης κυμαίνονται μεταξύ 2500 και 5000 ευρώ. «Κάποιοι χαίρονται που τους δίνεται αυτή η αποζημίωση άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι λίγα. 

Το ποσό που θα πλήρωνε κανείς για ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να μετρηθεί με την απώλεια μιας κόρης», λέει η Σοφία Σεκό, η οποία εκπροσωπεί τα θύματα μέσω της οργάνωσης FENVAC. 

Πολλά θύματα περιμένουν ακόμη μια απάντηση για το αν τα μέτρα ασφαλείας ήταν επαρκή ή εάν η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Η εισαγγελία και η αστυνομία της Νίκαιας ακόμη εξετάζουν το ζήτημα.

Το Ισλαμικό Κράτος
Παρ' όλο που το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης σχεδόν άμεσα, από τις έρευνες των αρχών δεν προέκυψε ότι ο Μοχάμεντ Λ. Μπουλέλ είχε επαφές με την τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία ή το Ιράκ. 

Ο ίδιος είχε δείξει ενδιαφέρον για ισλαμιστές θεωρίες και πρακτικές, ωστόσο φαίνεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε αυτόνομα χωρίς την παρέμβαση κάποιας οργάνωσης.

Πάντως η εν λόγω επίθεση ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που ακολούθησε το κάλεσμα του παλαιότερου εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους Μοχάμεντ Αλ Αντνάνι, ο οποίος παρότρυνε τους οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη με τη χρήση μεγάλου οχήματος.

Δημοσίευση σχολίου