26 Ιουλίου, 2017

ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ

 

Μετά το ναυάγιο του Κραν-Μοντανά, για το οποίο οι ΗΠΑ εκφράζουν απογοήτευση καθώς τα μέρη «έφθασαν πραγματικά πολύ κοντά σε συμφωνία», η αμερικανική διπλωματία εστιάζει τώρα στη διαχείριση της «επόμενης μέρας».

Που εκ των πραγμάτων αφορά τις γεωτρήσεις που ήδη άρχισαν ή προγραμματίζονται για το μέλλον, και γενικότερα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν προβεί σε κινήσεις πέραν της διακριτικής παρακολούθησης των εξελίξεων και των διπλωματικών παραινέσεων για αποφυγή κάθε όξυνσης.

Ως απόρροια των διαβουλεύσεών τους με την κυπριακή και την τουρκική κυβέρνηση, οι Αμερικανοί εμφανίζονται σε γενικές γραμμές καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά το «στρατιωτικό σκέλος» και την ένταση που προκαλεί η τουρκική κινητικότητα των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα υπογραμμίζουν πως οι γεωτρήσεις της γαλλικής Total λαμβάνουν χώρα σε μια περιοχή που δεν αμφισβητείται από την Τουρκία, ενώ σε ό,τι αφορά την προοπτική ανάλογων δράσεων από την αμερικανική Exxon Mobil, σπεύδουν να επισημάνουν ότι αυτές προγραμματίζονται για το 2018.

Τονίζουν δε πως σε αντίθεση με την Total που δεν ήταν δυνατόν να αναβάλει τα σχέδιά της μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, η Exxon Mobil (και η Ουάσιγκτον) έχει την «πολυτέλεια» να παρακολουθεί το ζήτημα από μια χρονική απόσταση η οποία προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι ο ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είναι να παρεμβαίνει στους σχεδιασμούς των ιδιωτικών εταιρειών, για τις οποίες λένε ότι κάνουν τους επενδυτικούς σχεδιασμούς τους υπολογίζοντας το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούν και αναλαμβάνοντας το όποιο ρίσκο.

Πάντως όλα θα κριθούν από τα αποθέματα που θα εντοπισθούν, καθώς, σε κάθε ευκαιρία, οι Αμερικανοί παράλληλα με τη γεωπολιτική σημασία υπογραμμίζουν ιδιαίτερα την εμπορική βιωσιμότητα κάθε έργου, όπως είναι η κατασκευή συγκεκριμένων αγωγών μεταφοράς πηγών ενέργειας.

Αυτό ισχύει, λένε, και με τις επιλογές της Exxon Mobil και τα δικά της σχέδια για γεωτρήσεις, στα οποία λαμβάνονται υπόψη οι προοπτικές κέρδους. 

Πάντως στο αμερικανικό Πεντάγωνο επικρατεί προβληματισμός για την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας σε σχέση με τη βάση του Ιντσιρλίκ, και όχι μόνο, και ανησυχία για την προοπτική προμήθειας της χώρας με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Από την άλλη, κάποιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν με ενόχληση τις στενές σχέσεις που διατηρεί και η Λευκωσία με τη Μόσχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: