02 Ιουλίου, 2017

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την τέταρτη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό επιβεβαίωσε τη συνέχιση των συνομιλιών από Δευτέρα και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεργασία του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτιέρες.

«Ο κ. Γκουτιέρες είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή. Πρέπει να σας πω ότι εγώ ένιωσα τυχερός που μπορέσαμε χθες να συνεργαστούμε σε μία πάρα πολύ καλή κατεύθυνση για το Κυπριακό. », ανέφερε.

Όπως έκανε επίσης γνωστό τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι διαδικασίες. Σε πρώτη φάση, όπως δήλωσε «Έχουμε πει να απαντηθούν δύο θεμελιακά ερωτήματα και να σπάσουμε αυτά τα ερωτήματα σε σειρά απαντήσεων.» και πρόσθεσε « το Σαββατοκύριακο επιφυλάσσει στην ομάδα μας, την Ελληνική Αντιπροσωπία, αλλά και στην Κυπριακή Αντιπροσωπία, πάρα πολλή και σκληρή δουλειά. 

Όμως, όπως ξέρετε, δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά, αρκεί να είναι χρήσιμη για τη χώρα.» Σε δηλώσεις για τη χθεσινοβραδινή συζήτηση προσερχόμενος στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών σχολίασε: «Χθες είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διατύπωσε τις απόψεις του πάνω σε κεντρικά ζητήματα. Νομίζω ότι οι απόψεις που διατύπωσε κινούνται σε θετική κατεύθυνση. ».

Ερωτηθείς για το εάν είναι αισιόδοξος ανέφερε πως η αισιοδοξία «είναι ο τρόπος σκέψης μου, η φιλοσοφία μου» και έκανε γνωστό πως οι συζητήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν όλη την επόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά του ο Γεν. Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτιέρες, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, αποτίμησε θετικά το χθεσινό γεύμα και σημείωσε πως έγινε σαφές πως υπάρχουν κάποια απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ώστε να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση (comprehensive settlement) στο κυπριακό ζήτημα.

Υπενθύμισε δε την πλήρη αφοσίωσή του στην προσπάθεια αυτή για χάρη των ανθρώπων της Κύπρου (people of Cyprus) . Σημειώνεται ότι χθες βράδυ η συνάντηση όλων των πλευρών που εμπλέκονται στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλεια έγινε σε βαρύ κλίμα υπό τη σκιά των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αυτή είναι η «τελευταία Διάσκεψη» για το Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, κατά την οποία δεν επετεύχθη καμία πρόοδος, η Τουρκία έθεσε μετ’ επιτάσεως απαίτησή της για παραχώρηση από την κυπριακή πλευρά του καθεστώτος των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες συνδέοντάς την ευθέως με την πρόοδο στα κεφάλαια εγγυήσεων και ασφάλειας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στήριξε απόλυτα την κυπριακή θέση, επισημαίνοντας τα ανεδαφικά στοιχεία της τουρκικής απαίτησης, ενώ τόνισε στην παρέμβαση του ότι όλοι οφείλουν να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να βοηθήσουν στη λύση, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν γίνουν ανεκτές εκβιαστικές τακτικές.

Ανέφερε δε ότι η Διάσκεψη -στην οποία η Ελλάδα προσήλθε για να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και ασφάλειας που την αφορούν - είναι «ανοικτού τέλους» (open ended) και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως "η τελευταία Διάσκεψη".

Εξάλλου, χθες, έπειτα από μια αρκετά δύσκολη ημέρα, στην οποία επιβεβαιώθηκε η τουρκική πρόταση για μια λύση στα πρότυπο του σχεδίου Ανάν, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε συγκάλεσε τη διάσκεψη των ηγετών και των τριών υπουργείων Εξωτερικών και εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων.

Με περιορισμένη σύνθεση (1+1), προκειμένου, κατά βάση, να αντιληφθεί αν ενόψει της σημερινής άφιξης Γκουτιέρες – υπάρχει πιθανότητα παρουσίασης κάποιου σημείου σύγκλισης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό και, ως εκ τούτου, η σημερινή διάσκεψη με τον κ. Γκουτιέρες αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Στο Κραν Μοντανά θα είναι και ο Άλαν Ντάνκαν, Υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της τρίτης εγγυήτριας δύναμης Μ. Βρετανίας, η οποία προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού. Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί γεύμα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, κατά το οποίο θα γίνει προσπάθεια να διερευνηθούν περαιτέρω οι τουρκικές προθέσεις ως προς τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. 

Στις 15.30 αναμένεται να γίνει χωριστή διμερής συνάντηση του κ. Γκουτιέρες με τον Νίκο Κοτζιά. Ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται, επίσης, να παραστεί αργότερα στο τραπέζι των δικοινοτικών συνομιλιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: