12 Ιουλίου, 2017

ΘΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ ΟΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

 

Καθώς το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στη Συρία, είναι πιθανό να στρέψουν τα όπλα σε αυτό που θεωρούν ότι παραμένει ως η σοβαρότερη απειλή, ο ένας εναντίον του άλλου.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, κουρδοκρατούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), απώθησαν σταθερά την ομάδα των τζιχαντιστών στη Raqqa και προηγούμενα παραδείγματα δείχνουν ότι οι Κούρδοι θα επιτρέψουν στο καθεστώς και στα κρατικά του θεσμικά όργανα να επιστρέψουν σταδιακά στην πόλη και να αρχίσουν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

Οι SDF θα παρέχουν με τη σειρά τους την απαραίτητη ασφάλεια στην περιοχή. Αυτή η μερική παράδοση της πόλης στο καθεστώς, ωστόσο, είναι ένας προσωρινός, ευκαιριακός "γάμος". Η επόμενη κρίσιμη φάση θα είναι η ανάκτηση της, στρατηγικής σημασίας πόλης, Deir Ezzor, του τελευταίου εναπομείναντος μεγάλου αστικού κέντρου υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του παρατάσσονται για να κινηθούν εναντίον της πόλης και να την ανακαταλάβουν από το Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που θα φέρει το καθεστώς πολύ κοντά στα ιρακινά σύνορα - έναν σημαντικό στόχο του Ιράν, του κύριου συμμάχου του.

Αυτό, ωστόσο, είναι απίθανο να αρέσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία τώρα επιδιώκει ενεργά να ελαχιστοποιήσει την επιρροή του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, έχουν λίγες επιλογές στη διάθεσή τους. Η εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους από την ανατολική Συρία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανακατάληψη του Deir Ezzor και οι SDF είναι απίθανο να είναι πρόθυμες να κινηθούν εναντίον της πόλης.

Ενώ οι, συμμαχικές προς τις ΗΠΑ, δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στη Νότια Συρία είναι πολύ αδύναμες για μια τέτοια μεγάλη επίθεση, αφήνοντας το καθεστώς και τους συμμάχους του ως τη μόνη βιώσιμη επιλογή. Επιπλέον, οι Ιρανοί έχουν ορθώς υποθέσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε μία πλήρη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του καθεστώτος για το θέμα αυτό.

Ως εκ τούτου, αμέσως μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, οι αναδυόμενοι νικητές θα είναι το συριακό καθεστώς και ο ιρανός σύμμαχός του. Η συνεχιζόμενη συμφωνία με τους Κούρδους σε πόλεις όπως η Raqqa και η Manbij είναι προσωρινή στην καλύτερη περίπτωση και τελικά θα καταρρεύσει, προκαλώντας συνεχή αστάθεια και αβεβαιότητα στην περιοχή.

Ενώ είναι απίθανο το Ισλαμικό Κράτος να έχει οποιαδήποτε επιχειρησιακή ικανότητα στη Συρία αμέσως μετά την τρέχουσα εκστρατεία, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της διαίρεσης και της περιφερειακής δυναμικής εξασφαλίζουν ότι οι πυοροούσες εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό, επιτρέποντας τελικά την επόμενη μετενσαρκωμένη εκδοχή του Ισλαμικού Κράτους να επανεμφανιστεί, τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: