15 Ιουλίου, 2017

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


 

11 κιβώτια ιστορίας… Παραδόθηκε ο «Φάκελος της Κύπρου».Σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων που βρίσκεται έγινε η επίσημη παράδοση όλου του υλικού για τον Φάκελο της Κύπρου, που βρίσκεται στα αρχεία της Bουλής των Ελλήνων.

Η παράδοση έγινε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, ενώ στην ειδική συνεδρία παρίστατο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ομιλίες έγιναν από τους Προέδρους των δύο κοινοβουλίων, οι οποίοι είχαν νωρίτερα κατ ιδίαν συνάντηση.

Σφραγισμένες με βουλοκέρι οι 11 κουτες
με το Φάκελο της Κύπρου

Θα φυλάγονται δίπλα στα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου, που συνέλεξε η Βουλή

Έφθασε  χθες στις 16:48 στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο φάκελος της Κύπρου από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέμενε το όχημα με τα έγγραφα στην είσοδο του Κοινοβουλίου.

Τους φακέλους παρέλαβαν και συνόδευσαν στη Λευκωσία μέλη της φρουράς του Προέδρου της Βουλής και η Διευθύντρια του νομοθετικού σώματος.

Τα κιβώτια με τα έγγραφα εισήλθαν από την κύρια είσοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οδηγήθηκαν στην αίθουσα συνεδριών της Ολομέλειας της Βουλής και στη συνέχεια πήραν την οδό για το χώρο, όπου θα φυλάγονται δίπλα στα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου, που συνέλεξε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα έγγραφα έφθασαν στην Κύπρο με την ίδια πτήση που ήρθε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος αύριο θα προσφωνήσει ειδική για την παράδοση συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύντομα η δημοσίευση του «Φακέλου της Κύπρου»
Σε εύλογο χρονικό διάστημα - διάστημα κάποιων μηνών- θα γίνει η δημοσίευση του Φακέλου της Κύπρου και θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποχαρακτηρισμού εγγράφων που μέχρι σήμερα φέρουν τον χαρακτηρισμό «απόρρητα» και «άκρως απόρρητα».

Λίγες μόλις, ώρες προτού ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παραδώσει το υλικό του Φακέλου της Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 για να φτάσει ως τη σημερινή φάση.

Δηλαδή τη φάση της παράδοσης όλου του υλικού της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων που είχε συγκροτηθεί το 1986 προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο εγκληματικό πραξικόπημα εναντίον της ανεξαρτησίας του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι, με κοινή ευθύνη των δύο εθνικών αντιπροσωπειών, θα υπάρξει δημοσίευση όλου του υλικού που παραδίδεται σήμερα στην Κύπρο και απαντά και με ποιον ακριβώς τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία αποχαρακτηρισμού εγγράφων.

«Είμαι σίγουρος ότι και επιστημονικά θα προσεγγιστούν πλευρές οι οποίες μέχρι τώρα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχουν μείνει στη σκιερή πλευρά αυτής της δραματικής υπόθεσης», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής  Νίκος Βούτσης ο οποίος απαντά και τι άλλο σημαίνει η παράδοση του Φακέλου για να φωτιστούν περισσότερο αυτές πτυχές της ιστορίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής ερωτάται και για τους 11 φακέλους που λείπουν από το αρχείο του Φακέλου της Κύπρου αλλά που ευτυχώς το υλικό τους δεν θα μείνει στο σκοτάδι διότι βρέθηκαν οι ηχογραφημένες μαρτυρικές καταθέσεις που βρίσκονταν μέσα σε αυτούς και άρα το υλικό δεν έχει χαθεί «ούτε κατά κεραία».

Όσο για το πώς και ποιοι μπορεί να ευθύνονται για την εξαφάνιση των 11 φακέλων αλλά και για το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ευθύνες, ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνει: 

«Δεν θέλω να περάσει από το μυαλό μου ότι έγινε κάποια υπεξαίρεση. Ελπίζω να αποδειχθεί ότι είναι τεχνική η απώλεια η οποία έχει επισυμβεί» και ότι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα σε άλλα αρχεία που τηρούνται στη Βουλή.  

Ο κ. Βούτσης και προαναγγέλλει ότι αντίστοιχη επιστημονική εργασία ψηφιοποίησης και ταξινόμησης θα προχωρήσει και για τα αρχεία των άλλων εξεταστικών επιτροπών που είχαν συσταθεί στο παρελθόν στη Βουλή των Ελλήνων.


Ειδική συνεδρία στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη
Σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις εννέα το πρωί χθες έγινε η επίσημη παράδοση όλου του υλικού για τον Φάκελο της Κύπρου, που βρίσκεται στα αρχεία της βουλής των Ελλήνων.

Η παράδοση έγινε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, ενώ στην ειδική συνεδρία παρίσταται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Ομιλίες έγιναν από τους Προέδρους των δύο κοινοβουλίων, οι οποίοι είχαν νωρίτερα κατ ιδίαν συνάντηση.

Το υλικό αποτελείται από ένδεκα κουτιά με εκατό-τριάντα-τέσσερις απόρρητους φακέλους της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη περίοδο πριν και κατά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή της Τουρκίας το 1974.

Το υλικό αποτελείται από ένδεκα κουτιά με εκατό-τριάντα-τέσσερις απόρρητους φακέλους της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη περίοδο πριν και κατά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή της Τουρκίας το 1974.

Τα 11 κιβώτια μεταφέρθηκαν χθες το απόγευμα σε αίθουσα ασφαλείας, στην οποία φυλάγεται και ο Φάκελος της Κύπρου, τον οποίο ετοίμασε η κυπριακή Βουλή.

«Υποδεχόμαστε στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας το πολύτιμο ιστορικό υλικό, παραμονές των δύο μαύρων επετείων του Ιούλη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επίσημης παράδοσης του Φακέλου της Κύπρου.

Ο κ. Συλλούρης έκανε λόγο για πολύτιμο ιστορικό υλικό, που «δεν πρόκειται να θεραπεύσουν τις συνέπειες από τα δεινά που επέφερε στον τόπο μας το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή και ούτε θα επουλώσουν τις πληγές από την εθνική τραγωδία του 1974».

«Όμως, για την Κυπριακή Δημοκρατία, τους πολίτες της και τη Βουλή των Αντιπροσώπων η σημερινή τελετή έχει κομβική ιστορική σημασία. 

Καθώς η παραχώρηση του υλικού που παραλαμβάνουμε σήμερα και η ειλημμένη απόφαση για την αποστολή και των υπόλοιπων συμπληρωματικών φακέλων στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα είναι ένα βήμα που θα φωτίσει και θα αποκαλύψει σκοτεινές ή ελάχιστα φωτισμένες πτυχές του προσκηνίου και παρασκηνίου της κυπριακής τραγωδίας».

Βούτσης: Δε φέραμε χαρτούρα, φέραμε μνήμες, πάθη και θρήνους.
Για αποκατάσταση ιστορικού οφειλόμενου έκανε λόγο στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. «Η σημερινή πράξη αποτελεί το κλείσιμο μίας εποχής, αλλά και η απαρχή διαδικασιών έτσι ώστε να συγκεντρωθεί περισσότερο υλικό» είπε ο κύριος Βούτσης.

Σήμερα, είπε, «κλείνει μια εποχή γύρω από ένα ζήτημα και είναι και η απαρχή διαδικασιών, οι οποίες σε εύλογο διάστημα προφανώς μπορούν να πάρουν και τη μορφή δημοσιοποίησης τους», σημειώνοντας ότι  η ελληνική Βουλή ουδέποτε έχει ψηφίσει γι’ αυτό το θέμα και η συζήτηση σταμάτησε τον Οκτώβριο του 1988.

«Δεν φέραμε μόνο χαρτόκουτα με μαρτυρίες και περιγραφές, φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους πόνο αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες και αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό ως απαρχή για να συγκεντρωθεί και άλλο υλικό και άλλες μαρτυρίες», σημείωσε.

Εξέφρασε μάλιστα την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού για μια ενιαία Κύπρο, ισότιμο μέλος της ΕΕ, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.

Διαβάστε όλο το Πόρισμα της Επιτροπής 
των Αντιπροσώπων της Βουλής της Κύπρου ΕΔΩ..

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: