31 Ιουλίου, 2017

ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΠΑΛΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ


Aνεβαίνουν πάλι οι τόνοι στην υπόθεση της Β.Κορέας με φόντο τις νέες πυραυλικές δοκιμές του καθεστώτος. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, επικοινώνησε με τον Τραμπ και δήλωσε στη συνέχεια ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατέψουν τους συμμάχους τους.

Σημειώνεται ότι συχνά πυκνά οι πύραυλοι που φεύγουν από την Βόρειο Κορέα καταλήγουν εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ.«Έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα να λύσουμε τη διαφορά με ειρηνικό τρόπο» δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, καλώντας τη Ρωσία και την Κίνα να ασκήσουν πιέσεις στη Βόρειο Κορέα.

Αλλά και από την Ουάσινγκτον ακούγονται και πάλι φωνές κατά του Πεκίνου και της έλλειψης πολιτικής βούλησης, όπως θεωρεί, να πιέσει το καθεστώς.Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, κάλεσε την Κίνα «να αποφασίσει επιτέλους αν έχει τη βούληση να προκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν», συμπληρώνοντας ότι τελείωσε ο χρόνος των συζητήσεων.

Αλλά και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον, κατηγόρησε το Πεκίνο και την Μόσχα ότι έχουν την ευθύνη για την κλιμακούμενη απειλή που ακούει στο όνομα Βόρειος Κορέα.Πάντως, το αμερικανικό «κατηγορώ» δεν πέρασε απαρατήρητο στην Κίνα, όπου ο κυβερνητικός Τύπος έστρεψε τα πυρά του στον Λευκό Οίκο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η Κίνα θα μπορούσε να λύσει εύκολα το πρόβλημα. Μόνο ένας άπειρος Αμερικανός πρόεδρος που δεν γνωρίζει τα τεκταινόμενα στην κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να κάνει έναν τέτοιο ισχυρισμό.

«Η Πονγιάνγκ είναι αποφασισμένη να αναπτύξει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις στρατιωτικές απειλές από τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα.»

Η Βόρεια Κορέα στέλνει τον Πρόεδρο της Βουλής της 
στην ορκωμοσία του Προέδρου του Ιράν

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, πρόεδρος της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης στη Βόρεια Κορέα, αναχώρησε για το Ιράν, προκειμένου να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Χασάν Ροχανί για την δεύτερη προεδρική του θητεία, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

Το ταξίδι του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου γίνεται μέσω Ρωσίας, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στην Βόρεια Κορέα στις 11 Αυγούστου. 

Ο 89χρονος Κιμ Γιονγκ Ναμ περιγράφεται ως «αινιγματικός», με υψηλή ευφυΐα, με σημαντικό ρόλο στα παρασκήνια της χώρας του. Ο Ροχανί εκλέχθηκε για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές που έγιναν τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: