31 Ιουλίου, 2017

ΟΙ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΙΜΑ

 

Ακτιβιστής της αντιπολίτευσης έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, όπως μετέδωσε το BBC επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ λίγη ώρα νωρίτερα οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ένας υποψήφιος δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του την παραμονή της κάλπης.

Όλοι οι υποψήφιοι στις εκλογές είναι φιλοκυβερνητικοί, καθώς η αντιπολίτευση απόσχει από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας απόπειρα δικτατορικής διαιώνισης της εξουσίας του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να καταλάβουν μεγάλους οδικούς άξονες ως πράξη διαμαρτυρίας για τις κάλπες, μολονότι οι Αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις έως την Τρίτη.

Οι εκλογές θα οδηγήσουν στη συγκρότηση συντακτικής συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα όμως το νέο σώμα θα έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετεί ερήμην και να μεταθέτει προγραμματισμένες εκλογές.

Οι εκλογές λαμβάνουν χώρα μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες βίαιων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, που έχουν καταλήξει στο θάνατο τουλάχιστον 115 ανθρώπων. Ο κ. Μαδούρο ψήφισε ιδιαίτερα νωρίς, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων.

Την παραμονή των εκλογών ο κ. Μαδούρο έδωσε νέα διάσταση στις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να κινηθεί εναντίον επιφανών πολιτικών αντιπάλων του με βάση τις υπερεξουσίες που θα έχει η νέα συνέλευση.

Σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο, ο «τσαβίστα» πρόεδρος ξεκαθάρισε πως θέλει το νέο σώμα να άρει τη βουλευτική ασυλία που προστατεύει μέλη της αντιπολίτευσης, και να στείλει στη φυλακή τουλάχιστον ένα, τον Φρέντι Γκεβάρα, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Αυτός ο ‘μικρός Χίτλερ’ έχει εξασφαλισμένο το κελί του», είπε ο κ. Μαδούρο, σύμφωνα με το AP, προσθέτοντας απειλητικά ότι «όλοι οι εγκληματίες για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει».

Οι κάλπες στήνονται στον απόηχο της αίσθησης προκάλεσε χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο δημόσιοι υπάλληλοι δέχονται απειλές για απόλυση ώστε να ψηφίσουν υπέρ της αμφιλεγόμενης νέας συνέλευσης. Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τις εκλογές που έχει κηρύξει ο κ. Μαδούρο. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 13 νυν και πρώην ανώτερων αξιωματούχων της Βενεζουέλας και έχουν απειλήσει με περαιτέρω ποινές που θα στοχεύουν συγκεκριμένα την πολύτιμη κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει για την ακύρωση των εκλογών, ενώ η γειτονική Κολομβία, που τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπάθησε να μεσολαβήσει σε διάλογο ανάμεσα στο καθεστώς Μαδούρο και στην αντιπολίτευση, έχει διαμηνύσει πως δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο κ. Μαδούρο δεν έδωσε κανένα σινιάλο πως είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, καθώς στο διάγγελμα του Σαββάτου χαρακτήρισε τη συγκρότηση της συντακτικής συνέλευσης «θρίαμβο», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές που γίνονται στο πολιτικό σύστημα της Βενεζουέλας», φέρεται να είπε.

Τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, η ισπανική Iberia, η Air France, η αμερικανική Delta και η κολομβιανή Avianca έχουν διακόψει προσωρινά τις πτήσεις προς τη Βενεζουέλα.


Νέες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μαδούρο
Βήμα προς τη δικτατορία βλέπουν οι ΗΠΑ

Σε νέες διαδηλώσεις για σήμερα Δευτέρα και για την Τετάρτη οπότε αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Συνέλευση, καλεί η αντιπολίτευση τον λαό, με φόντο το χθεσινό αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, στη Βενεζουέλα.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα, σε ένα νέο κύμα βίας, κατά διαδηλωτών οι οποίοι αντιτάχθηκαν στα σχέδια του Νικολάς Μαδούρο για ενίσχυση των εξουσιών του.

Οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν καμία παράνομη κυβέρνηση στη Βενεζουέλα, δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, οι ψεύτικες εκλογές του Μαδούρο αποτελούν ένα βήμα προς τη δικτατορία.

Διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούσθηκαν χθες στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της χώρας, με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά βομβών μολότοφ και λίθων σε φονικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάχες.

Ο Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή στην ψηφοφορία, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου έφθασε το 41,5%, που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από 8 εκατομμύροι ψηφοφόρους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό που θέλει από την Συντακτική Συνέλευση είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης «για να δικαστούν» και πρόσθεσε:

«Φτάνει με το σαμποτάζ της Εθνοσυνέλευσης, πρέπει να μπει τάξη. Πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία οποιουδήποτε πρέπει να αρθεί η ασυλία του».

Απείλησε επίσης να αναλάβει ο ίδιος και την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θέση την οποία έχει η Λουίσα Ορτέγα, πρώην τσαβική που διέρρηξε τις σχέσεις με την κυβέρνηση για να γίνει ένας από τους κύριους αντιπάλους της.

«Δεν  αναγνωρίζουμε αυτήν την νοθευμένη ψηφοφορία, για μας είναι άκυρη, δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ενρίκε Καπρίλες καταγγέλλοντας «σφαγή» και «εκλογική απάτη».

Αυτή η Συνέλευση «γεννιέται μέσα από ένα λουτρό αίματος. Γεννιέται παρανόμως διότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί ο αριθμός των ψηφισάντων,

Αλλά τεχνικά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξαν πολλές ατασθαλίες», δήλωσε ο αναλυτής Νίκμερ Εβανς, σοσιαλιστής και επικριτής του Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίγκρο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει υψηλή αποχή, γνωρίζοντας ότι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν κατά το συμβολικό δημοψήφισμα κατά του σχεδίου σύστασης συντακτικής συνέλευσης εδώ και δύο εβδομάδες.

Οι νέες ταραχές ανέβασαν σε περισσότερους από 120 τον αριθμό των νεκρών από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Μαδούρο.

Στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν με θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα στο Καράκας, το Μαρακαΐμπο και το Πουέρτο Ορντάς, καταδιώκοντας τους διαδηλωτές που έκλειναν τους δρόμους με οδοφράγματα.

Οι ΗΠΑ απειλοούν τη Βενεζουέλα με νέες κυρώσεις, αντιδρώντας στη βία που σημάδεψε τις εκλογές για την αμφιλεγόμενη Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Το State Department τάχθηκε υπέρ μιας «δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού», όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι  Χέιλι προειδοποίησε ότι η Βενεζουέλα έκανε ένα βήμα «προς τη δικτατορία».

Ενώ η Κολομβία, ο Παναμάς, το Περού, η Αργεντινή και η Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Συντακτική Συνέλευση. Η Βολιβία απάντησε στις χώρες αυτές καταγγέλλοντας ότι «υποτάσσονται στην αμερικανική κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: