22 Ιουλίου, 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΜΙΡΑΤΟΥ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες με τις προσπάθειες που καταβάλλει το Κατάρ για τα βήματα προς καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και κάλεσε τις αραβικές χώρες να άρουν το εμπάργκο που έχουν επιβάλει σε βάρος του εμιράτου.

«Είναι πολύ αποφασιστικοί στην εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας, έτσι νομίζω πως είμαστε ικανοποιημένοι με την προσπάθεια που καταβάλλουν» δήλωσε την Παρασκευή ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, Γιούσουφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντάλα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις στο Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι χρηματοδοτεί ακραίες οργανώσεις και συμμαχεί με το Ιράν.

«Ελπίζω πως οι τέσσερις χώρες θα σκεφθούν ως ένδειξη καλής πίστης την άρση αυτού του χερσαίου αποκλεισμού που έχει πραγματικά τις μεγαλύτερες, πιστεύω αρνητικές συνέπειες στον λαό του Κατάρ» είπε ο Τίλερσον. 

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναφερόταν σε συμφωνία που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα για την καταπολέμηση αποστολής κεφαλαίων σε τρομοκρατικές ομάδες. Οι τέσσερις χώρες που έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε βάρος του Κατάρ το κατηγορούν για «ένοχη αδράνεια» στην αποτροπή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 

Το ίδιο το Κατάρ το απορρίπτει, λέγοντας πως οι τέσσερις χώρες θέλουν να αποδυναμώσουν τη δυνατότητά του να ασκεί ανεξάρτητη διεθνή πολιτική (όντας λιγότερο εχθρικό απέναντι στο Ιράν).

Δημοσίευση σχολίου