12 Ιουλίου, 2017

ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ

 

Το λάθος της Σερβίας να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» παραδέχθηκε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας I. Dačić (το είχε παραδεχθεί και τον Ιανουάριο) και πρότεινε εκ νέου την σύσφυξη των σχέσεων των δύο ομόδοξων κρατών.

Αυτό φυσικά είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί καθώς η Σερβία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας, και άρα οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν θας επέτρεπαν μια προσέγγιση.Ο Υπ.Εξ. της Σερβίας δήλωσε αναλυτικά κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με το Νίκο Κοτζιά:

«Από πολιτικής πλευράς, η Ελλάδα και η Σερβία θα πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται σταθερά. Η Σερβία σταθερά εκφράζει τη θέση της όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι εμείς ευχαριστούμε την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τη υποστήριξη που δείχνουν προς τη Σερβία και την εδαφική της ακεραιότητα. Και μιλάμε για την περίπτωση του Κοσσόβου.

Θα πρέπει να έχουμε μια τακτική επικοινωνία, δυναμική, όσον αφορά τις επαφές μας, να εξετάζουμε τα περιφερειακά θέματα, όπως είναι το θέμα της Κύπρου, το προσφυγικό ζήτημα, η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, αλλά και σχετικά με το θέμα της επιρροής του αλβανικού παράγοντα στην περιοχή μας. Γενικότερα να δούμε τις σχέσεις στην περιοχή και με τη συγκεκριμένη χώρα, την ΠΓΔΜ.

Γνωρίζετε τη σκέψη μου όσον αφορά το θέμα αυτό. Την έχω εκφράσει πολλάκις και θεωρώ ότι η Σερβία έκανε λάθος πριν από 20 χρόνια. Όταν διαλυόταν η πρώην Γιουγκοσλαβία και οι πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες γίνονταν κράτη. Τότε λοιπόν, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας έλαβε την απόφαση ν’ αναγνωριστεί αυτό το κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Εγώ θεωρώ ότι η Σερβία έχει κάνει λάθος σχετικά μ’ αυτό. Δεν ήταν σωστό απέναντι στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, τα Σκόπια πάντοτε είχαν αρνητική θέση σε σχέση με τα θέματα τα οποία ήταν σημαντικά για μας, όπως το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Αναγνώρισαν το Κόσσοβο και επίσης, υποστήριξαν την υποψηφιότητα του στην UNESCO.

Αυτό το θέμα, αν και ανήκει στο παρελθόν, εγώ θέλω εδώ επίσημα να το αναφέρω, διότι ξέρω ότι αυτό πονάει τους φίλους μας. Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να πω ότι εμείς όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπ’ όψιν και δε θα κάνουμε κινήσεις οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής».


Δεν υπάρχουν σχόλια: