09 Ιουλίου, 2017

ΕΝΤΟΝΗ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

 

Η Τουρκία «τίναξε στον αέρα» τη Διάσκεψη λέει το ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ερντογάν:«Σχέδιο Β ή σχέδιο Γ».Έντονη η αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς.

Λίγες ώρες μετά την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να δημοσιεύει μακροσκελή ανακοίνωση με «Σκληρές Αλήθειες». 

Σε απάντηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας και τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να «απαντά» με δηλώσεις του από το Αμβούργο στο περιθώριο της G20 για «σχέδιο Β ή σχέδιο Γ».

Στον κλίμα αυτό, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου και ώρα 17:00, θα συγκληθεί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά. Θέμα της συνεδρίασης θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Δηλώσεις Ερντογάν
Ο κ. Ερντογάν ανέφερε: «Οπως γνωρίζετε η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο. Αναζητούμε μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση για την Κύπρο. 

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Περιμένει την ίδια στάση από όλους τους εμπλεκόμενους. Αν όχι πιθανότατα ένα σχέδιο Β, ένα σχέδιο Γ θα έρθει στο τραπέζι».

Νωρίτερα, την ευθύνη στην ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά έριξε η Άγκυρα για την αποτυχία στη νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Μετά τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Μπιναλί Γιλντιρίμ που επέρριψαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για το αδιέξοδο, δηλώνοντας ότι επιχείρησε να μετατρέψει την διάσκεψη «σε μια διάσκεψη για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας», σειρά πήρε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Με ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του απαντά στον κ. Κοτζιά, που έκανε λόγο στο twitter για «παρεμβατικά δικαιώματα» της Τουρκίας, λέγοντας πως το ναυάγιο οφείλεται στην στάση που επέδειξε εκείνος, την οποία χαρακτηρίζει «ασυμβίβαστη και ανελαστική. 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει λέγοντας πως δεν είναι «δυνατή η επίτευξη λύσης ελλείψει καλής πίστης και πολιτικής βούλησης».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
της Ελλάδας έχει ως εξής:

Η Ελλάδα προσήλθε στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα αποφασισμένη να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενεργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. 

Όμως, η συμπεριφορά της Τουρκίας διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της. Η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη.

Η Τουρκία οδήγησε τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστικότατο γεγονός αυτής της στάσης της ήταν η αποκαλυπτική συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την πρόθεσή του να αποτυπώσει εγγράφως τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί.

Στόχος του ήταν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, προκειμένου να συνεχιστούν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, οι καταληκτικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη. 

Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό διότι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης για τη Διάσκεψη, η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε κάνει στον Γενικό Γραμματέα.

Χαρακτηριστικά, η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται. 

Κατάργηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που ακολουθούσε. Και αυτό διότι γνώριζε ότι όλοι οι συμμετέχοντες πέραν της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απαιτούσαν την κατάργηση τους.

Θυμίζουμε, ότι τρεις μέρες πριν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε ωμά αποκαλύψει τη θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα «χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο».

Η τουρκική πλευρά, αποκάλυψε, επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο όνομα της Συνθήκης Εγγυήσεων, να διασφαλίσει και να διαιωνίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο. 

Και όλα αυτά, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχε δώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Ιουλίου. Υποσχέσεις που εκ των υστέρων αποκαλύπτονται ως προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. 

Όμως το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και η αλήθεια βρίσκει πάντα δρόμο να αποκαλύπτεται.Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της. 

Αποδείχτηκε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των πολυμερών διαπραγματεύσεων, δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι με τη στάση της επεδίωκε να εξαπατήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. 

Αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της Διασκέψεως.

Η Διάσκεψη, λοιπόν, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα, επαναλαμβάνουμε, θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλεί δε, όλα τα μέρη της Διάσκεψης να δείξουν υπευθυνότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αυτοσυγκράτηση.


Δημοσίευση σχολίου