03 Ιουλίου, 2017

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ Η ΕΥΡΩΠΗ

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche πως λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της πώς πρέπει να προστατευθούν ευαίσθητες, στρατηγικής σημασίας, ευρωπαϊκές χώρες στην κινεζική επιρροή.

Μια κίνηση που ερμηνεύεται από το thelocal.de ως μια προσέγγιση των σχετικών θέσεων που έχει εκφράσει ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron. "Η Ευρώπη πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να προστατεύσει την επιρροή της και, πάνω απ' όλα, να μιλάει με την Κίνα με μία φωνή", είπε χαρακτηριστικά η Merkel στο περιοδικό.

"Από την πλευρά του Πεκίνου, η Ευρώπη φαίνεται σαν μια ασιατική χερσόνησος. Προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη και βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά", συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιουνίου η Ελλάδα είχε μπλοκάρει μια δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ΟΗΕ, που ασκούσε κριτική στην Κίνα όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κίνηση της χώρας μας που, σύμφωνα με το Reuters, θεωρήθηκε ως υπονόμευση της προσπάθειας της Ένωσης να αντιμετωπίσει το Πεκίνο.

Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, η ΕΕ σχεδίαζε, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη, να καταθέσει τη συγκεκριμένη δήλωση, αλλά τελικά δεν το έκανε αφού δεν κατάφερε να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των 28 μελών της.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση γιατί "δεν ήταν εποικοδομητική κριτική για την Κίνα", ενώ υποστήριξε πως ξεχωριστές συνομιλίες με το Πεκίνο εκτός ΟΗΕ θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφρασε την οργή του για την απόφαση της Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που συνέπιπτε χρονικά με την συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης. "Δεν είναι τίμιο, το λιγότερο που μπορώ να πω", δήλωσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: