17 Ιουλίου, 2017

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΦΙΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ ΝΕΚΡΟΙ

 

Στο Καράκας και στο Σαν Κριστόμπαλ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και οι νεκροί ξεπερνούν τους 100.

Στην Αθήνα η πρεσβεία της Βενεζουέλας με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει κρυφό πάρτυ και εκθέσεις με χορηγό την ΕΡΤ, ενώ ο πρέσβης πάει ως κεντρικός ομιλητής στο κάμπινγκ της Νεολαίας.

Αδεια ράφια, νοσοκομεία γεμάτα τραυματίες, καθημερινές συμπλοκές, ουρές για ελάχιστα τρόφιμα και οι νεκροί να ξεπερνούν ήδη τους 100 είναι ο απολογισμός της σημερινής κατάστασης στη Βενεζουέλα.

Παρά τις απαγορεύσεις, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους και ένας ολόκληρος λαός βρίσκεται όμηρος του καθεστώτος Μαδούρο - με τον τελευταίο να δείχνει πια ότι έχει επιβάλει ξεκάθαρα την «κρατική τρομοκρατία», όπως τον κατηγόρησε και η τσαβική εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγα.

Η τελευταία απόπειρα του Νικολάς Μαδούρο να εισχωρήσει στη Δικαιοσύνη συνιστά αναφανδόν αντιδημοκρατική πράξη, όπως και να ορίσει δική του Εθνοσυνέλευση κόντρα στο ίδιο το Σύνταγμα.

Κι όμως, σε ένα τέτοιο καθεστώς που ασκεί ξεκάθαρα τρομοκρατική πολιτική, καταδικαστέα από όλα τα κράτη του πλανήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παρέχει προστασία, αλλά το υποστηρίζει με κάθε τρόπο: με δωρεάν χορηγίες, με κάθε είδους διευκολύνσεις για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Με δηλώσεις δημόσιας υποστήριξης του Μαδούρο στην ελληνική Βουλή αλλά και στην Ευρωβουλή, με την πρόσκληση του πρέσβη της Βενεζουέλας στο φετινό κάμπινγκ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ως επίσημο καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στον... εναλλακτικό δρόμο προς την καταστροφή.

Την ίδια μάλιστα στιγμή που μαίνονται τα μοιραία γεγονότα, η πρεσβεία της Βενεζουέλας διοργανώνει πάρτυ, φιέστες και επίσημες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις οποίες παρίστανται εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Φρόντισαν μάλιστα να γιορτάσουν μαζί με τους παράγοντες της πρεσβείας την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στις 27 Ιουνίου, στον πιο ακριβό δρόμο της Γλυφάδας, τη λεωφόρο Διαδόχου Παύλου, την ώρα που στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής θρηνούσαν επιπλέον νεκρούς λόγω των ταραχών.

Φορώντας τα καλά τους και με χαμόγελα που δεν είχαν καμία σχέση με όσα αδιανόητα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Βενεζουέλας μίλησαν για τη δημοκρατία και «το ελεύθερο καθεστώς το οποίο πολεμούν οι δεξιοί και οι τρομοκράτες».

Φοβούμενοι μάλιστα για την ασφάλειά τους φρόντισαν να μην παραθέσουν την καθιερωμένη βραδινή δεξίωση στην πρεσβεία - πάνε πια οι εποχές που πρωταγωνιστούσαν στις φιέστες η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο απόλυτα μαδουρικός Κώστας Ήσυχος, ο οποίος διατηρούσε στενή σχέση με τους εκπροσώπους της Βενεζουέλας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της πρεσβείας, η δεξίωση δεν έγινε λόγω «των τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στο Καράκας ενάντια σε κρατικούς θεσμούς». 

Κουβέντα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, για τον κόσμο που όχι μόνο υποφέρει από τα κυνηγητά, αλλά και από την πείνα, για την απολυταρχική θέση του Μαδούρο απέναντι στα δικαιώματα, για τις καθημερινές επιθέσεις της Αστυνομίας.

Προκειμένου να δείξει την έμπρακτη συμπαράστασή του στο απολυταρχικό πλέον καθεστώς Μαδούρο, ο ΣΥΡΙΖΑ μεσολάβησε ώστε η κρατική τηλεόραση και τα κρατικά ραδιόφωνα να αναλάβουν την προώθηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της πρεσβείας της Βενεζουέλας.

Η ΕΡΤ και ο κρατικός ραδιοσταθμός Kosmos ανέλαβαν τη χορηγία επικοινωνίας της έκθεσης που διοργάνωσε η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα με τον τίτλο «Βενεζουέλα, χώρα εν κινήσει» στον πολιτιστικό χώρο «Φρανσίσκο ντε Μιράντα» στη Χάρητος στο Κολωνάκι.

Οπως έγραφε το ομώνυμο κείμενο που συνόδευε την έκθεση, «ο γνωστός Βενεζουελάνος φωτογράφος και κινηματογραφιστής John Marquez μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε το ποικιλόμορφο σύμπαν που ονομάζουμε Βενεζουέλα μέσα από την έννοια της δομοστοιχείωσης, ένας όρος που επινοήθηκε για να αναφερθεί στα διαδραστικά φωτογραφικά κομμάτια της.

Ο John Marquez, ο οποίος θα είναι παρών στα εγκαίνια, φέρνει τη διαδραστική πρόταση που επιτρέπει στο κοινό να αφομοιώσει την εικόνα και να πειραματιστεί δημιουργικά πάνω στην παρουσίαση του φωτογραφικού έργου».

Τώρα ποια είδους πολιτική «δομοστοιχείωση» προσπαθεί να αντιγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς όταν ασπάζεται τις πολιτικές αρχές της κυβέρνησης Μαδούρο και σπεύδει να οργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις υποστήριξης στους δήμους που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δήμος Ζωγράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: