24 Ιουλίου, 2017

ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Σημαντική εβδομάδα αρχίζει για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, όπου η αντιπολίτευση αυξάνει τις πρωτοβουλίες της για να εμποδίσει την προγραμματισμένη για τις 30 Ιουλίου εκλογή της συντακτικής συνέλευσης, την οποία επιθυμεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση κάλεσε σε μποϊκοτάζ της εκλογής της συντακτικής συνέλευσης και επανέλαβε την έκκλησή της για 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη και για μια μεγάλη πορεία στο Καράκας την Παρασκευή.

Δύο ημέρες πριν την εκλογή των 545 μελών της συνέλευσης, η οποία θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος.«Η μάχη πρέπει να συνεχιστεί, ο λαός της Βενεζουέλας πρέπει να ξεκινήσει γενική απεργία.

Να έλθει στο Καράκας και να προετοιμαστεί για ένα πολιτικό μποϊκοτάζ», δήλωσε ο Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της χώρας, στο οποίο η αντιπολίτευση διαθέτει υπερνισχυμένη πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων των βουλευτών.

Ο κ. Γκεβάρα μιλούσε στον Τύπο εξ ονόματος της Στρογγυλής Τράπεζας Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ενιαίου πολιτικού συνασπισμού της κεντροαριστερής, κεντρώας και κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Πρόκειται «για πολιτικό μποϊκοτάζ, χωρίς όπλα, χωρίς βία, αλλά με αποφασιστικότητα. Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι θα υπαχθούμε χωρίς να πολεμήσουμε», τόνισε.

«Δεν είναι τώρα η ώρα να παραδοθούμε ή να πανικοβληθούμε, ζούμε αποφασιστικές ώρες για το μέλλον της χώρας μας», πρόσθεσε.

«Ας είναι ξεκάθαρο στον Μαδούρο και τον στρατό, που στηρίζει την κυβέρνηση, ότι δεν θα υποχωρήσουμε, ότι δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί μια δόλια συντακτική συνέλευση στον λαό», κατέληξε.

Τις ΗΠΑ κατηγορεί ο Μαδούρο
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο προβλέπεται να εκλεγούν τα μέλη της συντακτικής συνέλευσης δεν είναι σωστός και ότι προωθούνται οι υποψήφιοι της κυβέρνησης.

Ωστόσο ο Μαδούρο επανέλαβε την αποφασιστικότητά του, καλώντας την αντιπολίτευση «να σεβαστεί το δικαίωμα του λαού να ψηφίσει ελεύθερα» και «χωρίς βία».

«Ο λαός δεν δέχεται τις απειλές, ο λαός προετοιμάζεται να επιφέρει ένα πλήγμα στην απειλητική, βίαιη, φασιστική Δεξιά», δήλωσε την Κυριακή ο Μαδούρο κατά το εβδομαδιαίο διάγγελμά του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την κρίση στη χώρα του.

«Από το εξωτερικό, η ιμπεριαλιστική Δεξιά πιστεύει ότι μπορεί να δίνει διαταγές στη Βενεζουέλα, όμως εδώ ο μοναδικός που δίνει εντολές είναι ο λαός», τόνισε.

Η αντιπολίτευση διοργανώνει από την 1η Απριλίου σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον του Ν. Μαδούρο, ενώ αυξάνονται και οι διεθνείς πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Μέχρι στιγμής 103 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες τραυματιστεί στις διαδηλώσεις, ενώ έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις.


Δημοσίευση σχολίου