30 Ιουλίου, 2017

ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

 

Οι πολίτες της Βενεζουέλας καλούνται να εκλέξουν μία νέα Εθνοσυνέλευση που θα έχει την εξουσία μεταρρύθμισης του Συντάγματος.  Η ψηφοφορία διεξάγεται εν μέσω διαδηλώσεων και με την αντιπολίτευση να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο για προσπάθεια αρπαγής της εξουσίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης αποτελεί τον μόνο τρόπο για να επιστρέψει η ειρήνη μετά από μήνες βίαιων διαδηλώσεων. Μια ειρήνη που δεν διαφαίνεται, ωστόσο, καθώς την παραμονή της ψηφοφορίας, διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους στο Καράκας αψηφώντας την απαγόρευση διαδηλώσεων.

Ο Μαδούρο προέβλεψε μια «μεγάλη νίκη» και έκανε λόγο για «την πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στο πολιτικό σύστημα της Βενεζουέλας». Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής παραδέχθηκε ότι εκλογικά μηχανήματα δέχθηκαν επιθέσεις και κάηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Θάνατοι από σφαίρες, λιντσαρίσματα, καμένα κτίρια και οχήματα, πόλεις που σχεδόν παρέλυσαν από τα δακρυγόνα, πετροπόλεμος και βόμβες μολότοφ επιδείνωσαν την κρίση σε μια χώρα πολωμένη και στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Αφού απέτυχε να σταματήσει τις εκλογές με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τους αποκλεισμούς, η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση απειλεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) απορρίπτει τη Συντακτική Συνέλευση με το αιτιολογικό ότι ο πρόεδρος Μαδούρο θα έπρεπε προηγουμένως να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του για την ανάδειξη ενός τέτοιου σώματος. 

Υποστηρίζει επίσης ότι οι εκλογές αυτές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία. «Αυτή η συνταγματική και εκλογική απάτη είναι το σοβαρότερο ιστορικό λάθος που διέπραξε ο Μαδούρο», σχολίασε ο βουλευτής Φρέντι Γκεβάρα, εξ ονόματος του MUD.

Η Κολομβία και ο Παναμάς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις (έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 13 πολιτικούς και στρατιωτικούς, στενούς συνεργάτες του Μαδούρο). Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος, από την άλλη, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της.

Οι εκλογές προκαλούν ανησυχίες για επιδείνωση του χάους. ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Βενεζουέλα, ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις τους προς τη χώρα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίνιο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το υψηλό ποσοστό αποχής, ιδίως μετά το συμβολικό δημοψήφισμα που οργάνωσε πριν από δύο εβδομάδες το MUD και συγκέντρωσε 7,6 εκατομμύρια ψήφους.

Όμως, λόγω του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας, το 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα μπορεί να ψηφίσει δύο φορές: μία ως κάτοικος εκλογικής περιφέρειας και μία ως μέλος κοινωνικής ομάδας, επειδή τα 364 μέλη της Συντακτικής θα εκπροσωπούν τις περιφέρειες και τα 173 τις διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: