14 Ιουλίου, 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

 

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή ευρωπαϊκού αμυντικού αεροσκάφους νέας γενιάς έδωσαν χθες Εμανουέλ Μακρόν και Αγκελα Μέρκελ, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην πορεία προς την αμυντική ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Η σημαντική αυτή απόφαση ήταν ένας από τους καρπούς της χθεσινής, 19ης συνόδου του γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου, που έλαβε χώρα στο Παρίσι.

Πολιτικοί αναλυτές στις δύο πρωτεύουσες αποκωδικοποιούσαν αυτή την εξέλιξη και ως απάντηση στην απόφαση της Βρετανίας – μιας από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις στον τομέα της άμυνας – να δρομολογήσει το Brexit.

Στην κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι, μετά τις πρόσφατες γαλλικές εκλογές, Παρίσι και Βερολίνο «έδειξαν τη θέλησή τους να δώσουν νέα ορμή στις γαλλογερμανικές σχέσεις» και εμφανίστηκε ανοικτή στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον της πρότασης για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αγκελα Μέρκελ, για να προσθέσει: «Οσο για τον Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, μπορούμε να το συζητήσουμε».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι παρόμοιες «θεμελιακές αλλαγές» οφείλουν να συζητηθούν στο γερμανικό Κοινοβούλιο, κάτι που αναγκαστικά θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, οπότε η ίδια διεκδικεί τέταρτη θητεία στο αξίωμα του καγκελαρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες ενόψει της χθεσινής συνόδου, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι «επωφελείται από τις αδικίες και ανισορροπίες της Ευρωζώνης».

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε η Ε.Ε. να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στους πολίτες, στο σημερινό περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.

Στο χθεσινό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών παρουσίασαν ένα είδος οδικού χάρτη για την εναρμόνιση της φορολογίας. 

Κατ’ αρχάς ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ρήνου και στη συνέχεια σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Επίσης, συζήτησαν τη δημιουργία ειδικού ταμείου επενδύσεων στην ψηφιακή οικονομία, με κεφάλαια ύψους ενός δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: