12 Ιουλίου, 2017

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ

 

Η UNESCO περιέλαβε προχθές στον κατάλογό της με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς τον αρχαιολογικό χώρο στην προβλήτα του Βαλόνγκο, στο κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου αποβιβάστηκαν στην αμερικανική ήπειρο περίπου 900.000 Αφρικανοί σκλάβοι.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναφέρθηκε στη μαζική αυτή άφιξη 900.000 σκλάβων από την Αφρική που αποβιβάστηκαν στην πέτρινη προβλήτα, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται το 1811 στο κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σύμφωνα με την ιστορικό Κάτια Μπόγκεα, του Εθνικού Ινστιτούτου Ιστορικής και Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς, το Βαλόνγκο αξίζει να μνημονεύεται «μαζί με χώρους όπως η Χιροσίμα ή το Αουσβιτς-Μπιρκενάου». Η προστασία της κληρονομιάς, προσέθεσε μιλώντας στην επιτροπή, «μας αναγκάζει να θυμόμαστε αυτά τα μέρη της ιστορίας της ανθρωπότητας τα οποία απαγορεύεται να ξεχάσουμε».

Η Βραζιλία ήταν η βασική πύλη εισόδου για τους Αφρικανούς σκλάβους στην Αμερική. Eπειτα από το μακρύ ταξίδι που έκαναν διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, οι αποστεωμένοι Αφρικανοί σκλάβοι κρατούνταν σε ένα μέρος του λιμανιού για να πάρουν βάρος, ώστε να μπορέσουν να πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα.

Πολλοί δεν κατάφεραν να επιζήσουν και ενταφιάστηκαν σε κοντινό νεκροταφείο. Η προβλήτα του Βαλόνγκο είναι το πιο σημαντικό φυσικό τεκμήριο που συνδέεται με την άφιξη Αφρικανών σκλάβων στην αμερικανική ήπειρο. Το εμπόριο σκλάβων απαγορεύθηκε στη Βραζιλία το 1831, όταν η χώρα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία, όμως συνεχίστηκε παράνομα έως το 1888, οπότε καταργήθηκε η δουλεία.

Περίπου 4 εκατομμύρια σκλάβοι έφθασαν στη Βραζιλία για να εργαστούν στην Αμερική από τον 17ο έως το τέλος του 19ου αιώνα. Μέχρι πρόσφατα, η προβλήτα ήταν θαμμένη κάτω από μια πλατεία, έναν δρόμο και έναν χώρο στάθμευσης. Ο αρχαιολογικός χώρος ήρθε στο φως το 2011 με τις εργασίες που έγιναν για την ανανέωση της περιοχής του λιμανιού, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Την ίδια στιγμή, η UNESCO περιέλαβε τη Χεβρώνα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ισραήλ και την ικανοποίηση των Παλαιστινίων. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO χαρακτήρισε σήμερα «προστατευόμενη ζώνη» την παλιά πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για περιοχή «εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας».

Επίσης, στην ίδια λίστα με τους θησαυρούς παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO τοποθετήθηκαν αρχαίες σπηλιές στην περιοχή της δυτικής Γερμανίας. Πρόκειται για σπήλαια τα οποία χρονολογούνται στην Εποχή των Παγετώνων, όπως εξάλλου και κάποια αργυρωρυχεία στη νότια Πολωνία.

Θέσεις στη λίστα κατέλαβαν και η σύγχρονη αρχιτεκτονική της πρωτεύουσας της Ερυθραίας, Ασμάρα, η ιστορική πόλη Γιαζντ στο Ιράν, το νησί Οκινοσίμα στην Ιαπωνία, όπου η πρόσβαση είναι περιορισμένη, αλλά και το εθνικό πάρκο Λος Αλέρκες στην Αργεντινή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: