12 Ιουλίου, 2017

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΑΣΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ

 

H πρόσκληση Pence σε Τσίπρα, τα σενάρια και η αγαστή μυστική συνεργασία των δύο πλευρώνΠρόσκληση και επισήμως στον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Απηύθυνε στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Mike Pence, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί εν ευθέτω χρόνο,  και σε απόλυτη συνεργασία μεταξύ του διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, της Ελληνικής πρεσβείας στην Washington και της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Οι διεργασίες, ωστόσο, μέχρι να έρθει και επισήμως η χθεσινή πρόσκληση, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, υπό την άμεση και στενή επίβλεψη του ίδιου του Έλληνα Πρωθυπουργού. 

Από τις αρχές Μαΐου το GreekAmericanNewsAgency είχε τις πληροφορίες και έθεσε την ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, εν μέσω δημοσιευμάτων.

Όπου ήθελαν τις σχέσεις Μαξίμου-Λευκού Οίκου να είναι τουλάχιστον ανύπαρκτες, όσο και αν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα με τα όσα έλεγε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Jeffrey Pyatt.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της 11ης Μαΐου, το GreekAmericanNewsAgency, ρωτώντας και για τα όσα ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, αλλά κυρίως για τα σενάρια περί ανύπαρκτων σχέσεων Λευκού Οίκου-Μαξίμου. 

Ο κ. Τζανακόπουλος είχε πει, διαψεύδοντας όλα τα σενάρια, ότι «Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία με την αμερικανική κυβέρνηση, αυτή είναι διαρκής και βρίσκεται και σε διπλωματικό και σε διοικητικό, αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο. 

Αντίστοιχα στις 23 Μαΐου, μετά τα όσα είπε στη συνέντευξη του ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα, Αντώνης Διαματάρης στην Καθημερινή πάλι περί απουσίας επικοινωνίας μεταξύ του Λευκού Οίκου και Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κύριος Τζανακόπουλος δέχθηκε το ίδιο ερώτημα από το GreekAmericanNewsAgency, ρωτώντας μάλιστα «αν είναι ώριμο το κλίμα για μια επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο». 

Οι απαντήσεις του κ. Τζανακόπουλου εστίαζαν στην ύπαρξη επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ – διοικητικό, διπλωματικό-κυβερνητικό-, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια που ήθελαν το αντίθετο. 

Άλλωστε και η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στα ελληνικά ΜΜΕ με δηλώσεις και συνεντεύξεις επιβεβαίωναν πλήρως τα όσα έλεγε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως προαναφέρθηκε το Μέγαρο Μαξίμου σε απόλυτη μυστικότητα και υπό τη στενή επίβλεψη του Αλέξη Τσίπρα, «δούλευε» σε συνεργασία με τις αμερικανικές διπλωματικές αρχές και τον Λευκό Οίκο,.

Προκειμένου να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για τη επίσκεψη στην Washington, και αφού έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση. Το πότε θα οριστεί η επίσκεψη, αυτό θα περιμένουμε να προσδιοριστεί και να ανακοινωθεί επισήμως. 

Η τακτική, πάντως, του Μαξίμου στη λογική της άκρας μυστικότητας, με τους αντίστοιχους χειρισμούς ήταν για την αποφυγή καταστάσεων που έχουμε δει στο παρελθόν. 

Αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, όταν δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, προερχόμενα ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού έδιναν και έπαιρναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Και πολλά εξ αυτών χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας κάποια εξέλιξη που θα τα προκαλούσε-, εστιάζοντας στην επερχόμενη (;) πρόσκληση του Λευκού Οίκου στον Αντώνη Σαμαρά… 

Δημοσιεύματα που αν μη τι άλλο δεν εξυπηρετούσαν σε τίποτε, προκαλώντας ενίοτε και τον εκνευρισμό των Αμερικανών για τα όσα ανεύθυνα γράφονταν και αναπαράγονταν για τη δημιουργία –τουλάχιστον- εντυπώσεων.

Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα (και με τη συμμετοχή του ιδίου), έχοντας λάβει υπ’ όψιν τους το παρελθόν, και παρά τα όσα σενάρια έρχονταν από την αντίπερα όχθη περί δυστοκίας των σχέσεων μεταξύ Λευκού Οίκου και Μαξίμου.

Καθώς και την υποτιθέμενη ανησυχία που υπάρχει σε ελληνο-αμερικανικούς κύκλους, - διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες- καλλιέργησαν το έδαφος, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις που θα κάνουν εφικτή τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια συνάντηση που όποτε καθοριστεί, αναμφισβήτητα θα έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον.   


Δεν υπάρχουν σχόλια: