16 Ιουλίου, 2017

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

 

Βαρουφάκης:«Μόλις παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών μου πρότειναν να γίνω υπουργός».Επανέρχεται ο Γιάνης Βαρουφάκης με νέες αποκαλύψεις για το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή του σχέδιο παράλληλων πληρωμών,

Το οποίο είχε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2014 στον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Παππά και τον Γιάννη Δραγασάκη στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κυψέλη.

Τόνισε μάλιστα πως μετά από αυτή την παρουσίαση του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές. 

Είπε πάντως πως «όλα αυτά έχουν μόνο εσωτερική σημασία» και πως το βασικό, για το οποίο τελικά και έγινε η οριστική πρόταση για να αναλάβει το Οικονομικών, ήταν οι προτάσεις του για «αναδιάρθρωση του χρέους». 

Ενώ προσέθεσε πως του ζητήθηκε και έδωσε ένα 10σελιδο κείμενο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος παράλληλων πληρωμών.

«Δεν υπήρξε καμία αντίδραση αλλά καθολική αποδοχή για το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο υπουργικό συμβούλιο» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

«Τους παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών και στο τέλος ήρθαν πολλοί φίλοι υπουργοί μου είπαν συγχαρητήρια και μου δήλωσαν συγκινημένοι με αυτά που άκουσαν» είπε στον ΣΚΑΙΟ πρώην υπουργός Οικονομικών επέμενε στα λεγόμενά του ότι όλοι γνώριζαν τι είναι το σύστημα παράλληλων πληρωμών. 

Στόχος μου δεν ήταν να βγούμε από το ευρώ αλλά να είναι συμπληρωματικό του ευρώ. Το σύστημα παράλληλων πληρωμών θα γινόταν εν αγνοία της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς «δεν ήταν δική της δουλειά, δεν ήταν θέμα της» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

«Μου ζήτησαν να τους καταθέσω και εγγράφως την πρόταση, εγώ «λειτούργησα θεσμικά» επέμεινε ο Γιάννης Βαρουφάκης και συνέχισε: «Υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ μας ότι αν μας κλείσουν τις τράπεζες θα υιοθετήσουμε το σύστημα». Γιατί δεν συνέβη αυτό; 

Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης ο «Γιάνης Δραγασάκης προέβαλε βέτο. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπήρξαν δύο που μειοψηφήσαμε, εγώ και άλλος ένας είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης… και αυτός δεν ήταν ο πρωθυπουργός».

Ερωτηθείς είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήθελα έξοδο από το ευρώ» και πρόσθεσε πως «παράλληλο νόμισμα εισάγει κάποιος που θέλει να φύγει από το κοινό νόμισμα». 

Εξήγησε ότι επρόκειτο για ένα σύστημα που θα λειτουργούσε παράλληλα με το ευρώ και πως τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ θα χρησιμοποιούνταν για την αγορά αναγκαίων προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό, όπως πχ το πετρέλαιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: