16 Ιουλίου, 2017

ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ ΣΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 6 ΤΗΣ ΑΟΖ

 

Το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός εισήλθε σήμερα το πρωί με βάση το στίγμα που εκπέμπει στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ.

Περιοχή η οποία αμφισβητείται από την Τουρκία και που κατά παράβαση των διεθνών κανόνων δεσμεύεται για την πραγματοποίηση ασκήσεων. 

Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. Η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Όπου και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) που κατέπλευσαν τις τελευταίες ημέρες στη Λάρνακα.

Όπως εκτιμάται η επίσκεψη στέλνει το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι. 

Στην περιοχή βρίσκεται και φρεγάτα του τούρκικου πολεμικού ναυτικού, χωρίς όμως να πλησιάζει στο τεμάχιο 11 οπού γίνεται η γεώτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν χθες ότι η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) έπλεε προς την Πάφο, ενώ ανέφεραν ότι η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την να μην πλησιάσει.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα είχε πλησιάσει αρκετά την πλατφόρμα «West Capella», που βρίσκεται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Έγκυρη κυπριακή πηγή ανέφερε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο «West Capella» συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό.  

Το τρυπάνι άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι αύριο, ίσως και απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: