28 Ιουλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (28/7/2017)


Ελλάδα:Σωρεία πολεοδομικών αυθαιρεσιών διαπίστωσαν στη Μακρόνησο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, ύστερα από πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποίησαν.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταγράφηκαν συνολικά 22 παραβάσεις που αφορούν από μάντρες και πλέγματα, μέχρι και αυθαίρετες κατοικίες.

Με φόντο τις πρόσφατες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, αλλά και την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα, συνεδριάζει το διήμερο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί αναμένονται τοποθετήσεις για όλα τα ζητήματα της πολιτικής, αλλά και... φορολογικής επικαιρότητας.

Έντονες είναι οι φήμες για άνοιγμα της Αμμοχώστου και επιστροφή των κατοίκων των Βαρωσίων στο νότιο τμήμα της πόλης με βάση πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από τα Κατεχόμενα και την Άγκυρα.

Σε προληπτική καταγγελία των τουρκικών σχεδίων στον ΟΗΕ θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Στα μαχαίρια βρίσκονται Σύρος και Σάμος για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το πανεπιστήμιο ψήφισε Σύρο, αλλά το υπουργείο Παιδείας προέκρινε την Σάμο. Η τελική απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών Κυκλάδων που διαβλέπουν δάκτυλο βουλευτή της γειτονικής εκλογικής περιφέρειας.

H 1η Αυγούστου εξακολουθεί να είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, ώστε να τεθεί σε ισχύ το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μεταφοράς. Τα προβλήματα, ωστόσο, είναι ακόμα αρκετά ενώ ο πανάκριβος εξοπλισμός πέφτει θύμα βανδάλων.

Κόσμος:Με το οριακό 49-51, η αμερικανική γερουσία αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να ξηλώσει το Obamacare, ακόμα και στην υποτιθέμενη light εκδοχή του, που υπόσχονταν ο Τραμπ. Τρεις βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων -μεταξύ αυτών ο Τζον Μακέιν- ψήφισαν «όχι».

Με το συντριπτικό 98-2, η αμερικανική γερουσία ενέκρινε την επιβολή νέων κυρώσεων σε Ρωσία (για την Κριμαία και την υπόθεση των εκλογών του 2016), Ιράν και Βόρειο Κορέα, αψηφώντας τον πρόεδρο Τραμπ. Το συντριπτικό ποσοστό κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τον Λευκό Οίκο σε περίπτωση που αποφασίσει να ασκήσει βέτο.

Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 305 ψήφους υπέρ, 147 κατά, και 2 αποχές. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να συνδέσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με την έγκριση του νέου νόμου για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επέβαλε απαγόρευση διαδηλώσεων από την Παρασκευή για την αποφυγή ενδεχομένης «επιρροής» της διεξαγωγής των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης. Οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι κάθειρξη από πέντε έως δέκα χρόνια.

Οικονομία:Εικόνα εγκατάλειψης συνεχίζουν να παρουσιάζουν αρκετοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας. Παρά τη στασιμότητα που φαίνεται να υπάρχει, η αναλογία κλειστών-ανοιχτών επιχειρήσεων στους εμπορικούς δρόμους θέλει τα 3 στα 10 καταστήματα να παραμένουν κλειστά.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017 έρχονται για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Επειδή τα λάθη κοστίζουν, καλό είναι οι φορολογούμενοι να ελέγξουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους. Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να μην γίνουν...

Τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων, με έκδοση προνομιούχων μετοχών τις οποίες αναλαμβάνει το Δημόσιο και παρέχεται στα πιστωτικά ιδρύματα η δυνατότητα, μετά την πάροδο της πενταετίας, να τις εξαγοράσουν.

Τη σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την Αναθεώρηση των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης «μέχρι το τέλος του έτους να γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση της εμπορικές». Δημιουργία Μητρώου Μεταβιβάσεων Ακινήτων.

Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέις στην κορυφή της κατάταξης με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς η περιουσία του υπερέβη τα 90 δισ. δολάρια.

Αθλητισμός:Πολύ καλός στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας περιόδου, ο Παναθηναϊκός νίκησε την Kαμπάλα 1-0 με πέναλτι του Μολίνς στο 37ο λεπτό κι έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα πλέι οφ του Europa League.

Η ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 3 Αυγούστου, στο Αζερμπαϊτζάν. Μάχες στο Europa League έδωσαν οι ελληνικές ομάδες στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου της διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός απέδωσε κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο - για τα δεδομένα της εποχής - και ίσως αδικείται από τη «φτωχή» νίκη επί της Καμπάλα (ΠΑΟ - Καμπάλα 1-0).

Ο ΠΑΟΚ αν και εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών, κατάφερε να ισοφαρίσει και να φύγει αήττητος από την Ουκρανία κόντρα στην αδύναμη Ολιμπίκ (Ολιμπίκ Ντόνετσκ - ΠΑΟΚ 1-1). Ο Πανιώνιος πάλεψε στο Τελ Αβίβ κόντρα στη Μακάμπι, αλλά μια αμυντική ολιγωρία του στοίχισε την ήττα (Μακάμπι - Πανιώνιος 1-0), έχοντας όμως ελπίδες ανατροπής και πρόκρισης στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης.

Παρουσία περίπου 6.000 φίλων της ΑΕΚ στο οικόπεδο που βρισκόταν το «Νίκος Γκούμας» έγινε ο αγιασμός, εν όψει των εργασιών για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, «Αγιά Σοφιά». Το «παρών» έδωσε σύσσωμη η ποδοσφαιρική ΑΕΚ, η οικογένεια Μελισσανίδη και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ.

Ο Πανιώνιος ηττήθηκε στο Ισραήλ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 0-1 (48΄ Κγιάρτανσον), στον πρώτο αγώνα της σειράς για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, αλλά σε γενικές γραμμές στάθηκε αξιοπρεπώς και στη ρεβάνς, στις 3 Αυγούστου, θα προσπαθήσει για την πρόκριση στα πλέι οφ.

Ο ΠΑΟΚ πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε στο «Βαλερί Λομπανόφσκι» απέναντι στην Ολιμπίκ Ντόνετσκ, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1. Οι Ουκρανοί προηγήθηκαν με τον Μπιλένκι στο 49', αλλά ο Πέδρο Ενρίκε απάντησε στο 59ο λεπτό δίνοντας πλεονέκτημα στο «Δικέφαλο» ενόψει της ρεβάνς στην Τούμπα, στις 3 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: