26 Ιουλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (26/7/2017)

 

Ελλάδα:«Ήμασταν στον πρώτο όροφο, πέσαμε στο υπόγειο και κάποιοι πανηγυρίζουν που γυρίσαμε στο ισόγειο». Με τη φράση αυτή σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτσάκης την έξοδο στις αγορές, σπεύδοντας πάντως να συμπληρώσει ότι κάθε χώρα πρέπει να προσδοκά να δανείζεται από τις αγορές με κανονικότητα.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τέσσερις θαμώνες καταστήματος στην Κάτω Τούμπα που τραυματίστηκαν όταν αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε 31χρονη, ξέφυγε από την πορεία του και ακολουθώντας ανεξέλεγκτη πορεία εισέβαλε στο μαγαζί.

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στον καταυλισμό προσφύγων της Σούδας στη Χίο. Πρωταγωνιστές των επεισοδίων φαίνεται πως ήταν ένα ζευγάρι από τη Συρία και ένα ζευγάρι από το Ιράκ που πιάστηκαν στα χέρια για άγνωστη αιτία. Λίγο αργότερα στα επεισόδια συμμετείχαν κι άλλα άτομα, ενισχύοντας το φόβο γενικευμένης έντασης.

Εδαφική παραμόρφωση περίπου τεσσάρων εκατοστών προκάλεσε στην πόλη της Κω, αλλά και στις γύρω περιοχές, ο φονικός σεισμός των 6,6 βαθμών της περασμένης Παρασκευής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί της ερευνητικής ομάδας Τηλεπισκόπησης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. 

Μετά από επεξεργασία των στοιχείων που εστάλησαν από τον δορυφόρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στο όρος Παντοκράτορα, από το μεσημέρι της Τρίτης, καίγοντας αμέτρητες δασικές εκτάσεις. 

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που οι φλόγες της κατάφεραν, με τη δύναμη του αέρα, να μεταπηδούν στις απότομες δασικές βουνοπλαγιές, του Παντοκράτορα και να κάψουν εκατοντάδες στρέμματα από ελαιόδεντρα και κωνοφόρα δέντρα.

Κόσμος:«Ποτέ δεν ασχολήθηκα με τα οικονομικά του ΡΡ» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, καταθέτοντας στη Δικαιοσύνη που ερευνά το σοβαρότερο οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης.

Περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη νότια Γαλλία, λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται τα τελευταία 24ωρα. Πάνω από 4.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ η Γαλλία ζήτησε ενάερια μέσα από την ΕΕ.

Συνεχίζει η Αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα τις κινητοποιήσεις με στόχο να πιέσει τον πρόεδρο Μαδούρο να εγκαταλείψει το σχέδιο της ψηφοφορίας, στις 30 Ιουλίου, για τη νέα Βουλή. Η χώρα μπαίνει σε διήμερο απεργιακό μπλακ-άουτ, αλλά ο Μαδούρο δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω.

Δυο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει μεγάλο μέρος της Ιταλίας. Επέβαιναν σε αλιευτικό που βυθίστηκε στα ανοικτά της Τζουλιανόβα στην περιφέρεια Αμπρούτσο, στην κεντρική Ιταλία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, το Ιράν και τη Β.Κορέα, παρά τις αντιρρήσεις του Τραμπ. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, αν και ακόμα δεν έχει γίνει σαφές πότε θα συνεδριάσει το Σώμα.

Οικονομία:Την ανάγκη προσήλωσης στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος, κυρίως των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου. Η ίδια δηλώνει επίσης ότι «οι φόροι εμποδίζουν πλέον τις επενδύσεις».

Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα, Τετάρτη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα αφομοιώνοντας τα νέα δεδομένα μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 840,68 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,28%.

Στα επίπεδα του 2014 κινήθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το 5ετές ομόλογο. Ήταν ένα πρώτο βήμα, καθώς το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές. Για το αν δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί, υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις.

Η μείωση της τιμής του νικελίου φαίνεται να έχει φέρει σε αδιέξοδο την ΛΑΡΚΟ, η οποία -σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα- καταγράφει ζημιές 200 χιλιάδων ευρώ την ημέρα. Η διοίκηση της εταιρείας έχει παρουσιάσει έξι σενάρια μείωσης του κόστους.

Ξεκινά η διαδικασία έκδοσης και ανάρτησης στο Taxisnet, το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου, των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αφορά 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα έχει αλλαγές σε σχέση με το 2016 και θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Αθλητισμός:Η νίκη του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι επί της Παρτιζάν, για το Champions League, έδωσε νέους βαθμούς στην Ελλάδα, η οποία παραμένει στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA με 24.100 βαθμούς. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει στόχο την 12η θέση, ώστε να επαναφέρει τον κυπελλούχο Ελλάδας στη φάση των ομίλων του Europa League από τη σεζόν 2018-2019.

Ο Απόστολος Βέλλιος πέτυχε δύο ακόμη γκολ, εν όψει της νέας σεζόν της Τσιάμπιονσιπ στην Αγγλία, στη νίκη της Νότιγχαμ Φόρεστ επί της Μάνσφιλντ με 2-1 σε φιλικό παιχνίδι. Εν τω μεταξύ, στη Νότιγχαμ θα συνεχίσει την καριέρα του, δανεικός για έναν χρόνο, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης.

Ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση του Φιλίπε Κουτίνιο, καθώς, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε, ο ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός «RAC1», η Μπαρτσελόνα συμφώνησε σε όλα με τον Βραζιλιάνο σταρ. Ανθρωποι των «μπλαουγκράνα» βρέθηκαν στην Αγγλία και απέσπασαν τη συναίνεση του διεθνή μεσοεπιθετικού, αλλά η Λίβερπουλ επιμένει πως δεν πρόκειται να παραχωρηθεί.

Με δύο γκολ του Μπεν (6', 56') και ένα του Εμενίκε (90') ο Ολυμπιακός κατάφερε να φύγει θριαμβευτής από το Βελιγράδι με νίκη επί της Παρτιζάν (Παρτιζάν - Ολυμπιακός 1-3) και βρίσκεται με το ένα πόδι στα πλέι οφ του Champions League! 

Για τους Σέρβους είχε ισοφαρίσει ο Ταβάμπα στο 10', αλλά στο κυρίως στο β' ημίχρονο οι «ερυθρόλευκοι» χτύπησαν στις ευκαιρίες που τους δόθηκαν. Πάντως οι ελληνικές προσπάθειες δεν ξεκίνησαν (χρονικά) καλά, αφού η ΑΕΚ μπήκε με το... αριστερό στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. 

Η «Ένωση» ηττήθηκε με (ΑΕΚ - ΤΣΣΚΑ 0-2) από την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ και πλέον ελπίζει μόνο σε... θαύμα για να μην «υποβιβαστεί» στα πλέι οφ του Europa League.

Με αποκάλυψη τον Μπεν, που «σκότωσε» την Παρτιζάν μέσα στο Βελιγράδι σκοράροντας δις (6΄, 56΄), ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από τη Σερβία με 3-1 (10΄ Ταβάμπα - 90΄+ Εμενίκε τα άλλα γκολ) και έχει πια τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League, ενόψει της ρεβάνς στις 2 Αυγούστου στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: