16 Ιουλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (16/7/2017)

 

Ελλάδα:Κάλεσμα στην Αντιπολίτευση να απονομιμοποιήσει οποιαδήποτε απόπειρα δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, απευθύνει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει μάλιστα αυτονόητο καθήκον του Προέδρου να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Στην αποκάλυψη ότι είχε πρωτοπαρουσιάσει -διά ζώσης- το σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU) στον Αλέξη Τσίπρα ήδη από τον Ιούλιο του 2013 προέβη ο Γ.Βαρουφάκης, ενώ ανέφερε ότι με την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου το Νοέμβριο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών. 

Τρεις βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι στη 1 τα ξημερώματα στο προαύλιο του υπουργείου Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Στις 13 Απριλίου 1992 στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή επιχειρήθηκε να βρεθεί κοινή γραμμή για το θέμα των Σκοπίων. 
Είκοσι πέντε χρόνια μετά, εκείνες οι αποφάσεις παραμένουν η βασική κατευθυντήρια γραμμή για όλες τις κυβερνήσεις. Στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταφέρθηκαν με το φορτηγό πλοίο «Sea Champion», οι 104 μετανάστες και πρόσφυγες, που εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητο σκάφος κοντά στη Μεθώνη.

Κόσμος: Καθώς φωνές στην Τουρκία συνεχίζουν να καλούν σε επαναφορά της θανατικής ποινής, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε, με αφορμή την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, πως η ΕΕ «κρατά το χέρι τεταμένο στην Τουρκία.

Αλλά η πόρτα θα κλείσει εάν επανέλθει η εσχάτη των ποινών». «Εύχομαι η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από εμάς» ανέφερε ο Γιούνκερ.

Στον πανηγυρικό «θρίαμβο» του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για το κλείσιμο ενός χρόνου από την εφιαλτική νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε τους υψηλότερους δυνατούς τόνους για να δείξει σε τι μεταβάλλεται η Τουρκία:

Επαναλαμβάνοντας σε διάφορες περιστάσεις πως δεν θα «χαριστεί» στους πραξικοπηματίες, υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του πως «θα ξεριζώσουμε τα κεφάλια των προδοτών». Παράλληλα, διάφορες φωνές στη χώρα καλούν σε επαναφορά της θανατικής ποινής.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος ενός 16χρονου για 15 κακουργήματα, έπειτα από πέντε επιθέσεις με οξύ στο ανατολικό Λονδίνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει γνώμη σχετικά με την απόφαση που πήρε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οικονομικό «πέναλτι» στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες και πρόσθετη στήριξη στις συνεπείς χώρες, ζητά ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς.

Οικονομία: Ανοιχτά είναι τα εμπορικά καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα, με τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να λειτουργούν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ενώ κάλεσμα στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν απηύθυνε και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.

«Εντός του έτους θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί» δήλωσε από το Αίγιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προσθέτοντας ότι το κρασί αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών.
Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας.

Με πιθανότερες ημερομηνίες τη Δευτέρα 17 Ιουλίου ή την Τρίτη 18 Ιουλίου η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την έξοδο στις αγορές, αν και ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Παρατείνεται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αντί για την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου που προέβλεπε η τρέχουσα προθεσμία.

Αθλητισμός: Στο πιο δυνατό φιλικό τεστ του επί ολλανδικού εδάφους, ο ΠΑΟΚ έχασε με 4-2 από τον Άγιαξ, έχοντας θετική εικόνα επιθετικά, αλλά με αρνητική αμυντικά, με τον Αλεξάνταρ Στανόγιεβιτς να δοκιμάζει δύο διαφορετικά συστήματα.

Στα αξιοσημείωτα το ντεμπούτο του τερματοφύλακα Ρέι, ο οποίος είχε και μία με απόκρουση σε πέναλτι του Χούντελααρ. Με νίκη ολοκλήρωσε τον κύκλο των φιλικών αγώνων της στην Πολωνία, στο πλαίσιο του δεύτερου σταδίου της προετοιμασίας της η ΑΕΚ.

Η Ένωση επικράτησε 2-0 της ισραηλινής Μπνέι Σακχνίν και την Κυριακή επιστρέφει στην Αθήνα, μπαίνοντας πια στην τελική ευθεία για τις συναντήσεις με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για τον γ' προκριματικό γύρο του Champions League.

Η Λόκερεν ήταν η μοναδική ομάδα απέναντι στην οποία ο Ολυμπιακός δεν κατόρθωσε να σκοράρει, άρα και να νικήσει, στους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας που έδωσε στο Βέλγιο.

Μετά το 6-0 επί της Μαλίν και το 2-0 απέναντι στην Αλκμάαρ, ο πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 στο παιχνίδι με το οποίο ολοκλήρωσε το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας του.

Ο Ορέστης Καρνέζης, βρίσκεται σύμφωνα με τους Ιταλούς, ένα βήμα από τη Νάπολι. Ο 32χρονος Ελληνας τερματοφύλακας της Ουντινέζε, αποτελεί την πρώτη επιλογή του Μαουρίτσιο Σάρι, για να πλαισιώσει τον Πέπε Ρέινα. Η μετακίνηση θα φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ συν μπόνους.

Ο Λουτσιάνο Νέβες έφθασε τα ξημερώματα στην Αθήνα και είναι έτοιμος να κάνει μεγάλα πράγματα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο 24χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός αναμένεται να περάσει τα ιατρικά τεστ και στη συνέχεια να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. 

Ο Λουτσιάνο ντα Ρότσα Νέβες, όπως είναι το πλήρες όνομά του, κατά την άφιξή του, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Βλέπω κόσμο που ήρθε να με υποδεχτεί και ελπίζω να πάνε όλα καλά. Είναι ένας μεγάλος σύλλογος με παγκόσμια ιστορία και ελπίζω κι εγώ να γίνω μέρος της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: