15 Ιουλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (15/7/2017)

 

Ελλάδα:Νέες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής έξω από το Πολυτεχνείο και στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια.

Περίπου 15 άτομα επιτέθηκαν στην αστυνομική δύναμη με βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες, ενώ ταυτόχρονα άλλα 15 άτομα πέταξαν μπουκάλια στη διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Σημαντική μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Σειρά σεισμικών δονήσεων ταρακούνησαν τα ξημερώματα το Αίγιο και έγιναν αισθητές στις γύρω περιοχές. Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 4:05 τα ξημερώματα και έγινε αισθητός σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Χορτολιβαδική και δασική έκταση στην περιοχή μεταξύ Πλατάνου και Σφηναρίου στην Κίσσαμο Χανίων έκαψε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή.

Η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο μέτωπο μεταξύ των δύο περιοχών καίγοντας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 2.300 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης. Σε ύφεση η φωτιά.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, με το οποίο ιδρύονται δύο νέοι συγκοινωνιακοί φορείς κατά τα πρότυπα των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Κόσμος:Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στην τεράστια πυρκαγιά, που ξέσπασε σε πολυκατοικία 36 ορόφων στη Χονολουλού, την πρωτεύουσα της αμερικανικής Πολιτείας της Χαβάης.

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο επέκρινε έντονα το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην ακύρωση μέρους των μέτρων που προώθησε η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκλιμάκωσης της έντασης.

Τονίζοντας ότι ο ρεπουμπλικάνος αψηφά την ευρεία υποστήριξη των δύο λαών στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και θα ικανοποιήσει απλά και μόνο μερικούς σκληροπυρηνικούς Κουβανοαμερικανούς.

Πάνω από 7.000 αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και πανεπιστημιακοί, έρχονται να προστεθούν στο κύμα απολύσεων από την τουρκική κυβέρνηση, παραμονή της πρώτης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε το νέο αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν στη διάρκεια βομβαρδισμού στις αρχές της εβδομάδας στην επαρχία Κουνάρ. Ο προκάτοχός του έπεσε νεκρός προ τριμήνου υπό παρόμοιες συνθήκες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην ομιλία που εκφώνησε στη Νίκαια, είπε ότι κατανοεί «την οργή» που αισθάνθηκαν πολλοί για το κράτος μετά την πολύνεκρη επίθεση της 14ης Ιουλίου του 2016 και υποσχέθηκε ότι «θα τηρηθούν όλες» οι δεσμεύσεις όσον αφορά τη βοήθεια προς τα θύματα της τρομοκρατίας.

Οικονομία: Ανοιχτά θα είναι αύριο, Κυριακή 16 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα, με τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να λειτουργούν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ κάλεσμα στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν απηύθυνε και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.

Με πιθανότερες ημερομηνίες τη Δευτέρα 17 Ιουλίου ή την Τρίτη 18 Ιουλίου η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την έξοδο στις αγορές, αν και ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Παρατείνεται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αντί για την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου που προέβλεπε η τρέχουσα προθεσμία.

Τρόφιμα - ποτά, καπνός, πρώτες ύλες και καύσιμα είναι οι τομείς στους οποίους η χώρα μας εμφανίζεται να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές, σύμφωνα με την ανάλυση που περιλαμβάνεται στο δελτίο του ΣΕΒ.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα και παράγει και εξάγει, και είναι ικανή να κάνει περισσότερα» και καλεί τους φορείς προώθησης των εξαγωγών να λάβουν υπόψη τα στοιχεία αυτά κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής τους ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Στους άξονες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του νέου λιμανιού της Πάτρας αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Εξήγησε ότι «η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών. 

Αλλά και η ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατόν, της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων.Θα καταστήσουν το νέο λιμάνι της Πάτρας το μοναδικό λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αξιόπιστη σιδηροδρομική σύνδεση».

Αθλητισμός:Δεκάδες φίλοι της Μίλαν βρέθηκαν στο προπονητικό κέντρο της ιταλικής ομάδας, μαθαίνοντας πως το μεσημέρι της Παρασκευής θα αφιχθεί ο Λεονάρντο Μπονούτσι.

Οι φίλαθλοι της Μίλαν αποθέωσαν τον έμπειρο στόπερ, «πέφτοντας» ακόμη και πάνω στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε, καθώς εκτός από την αδιαμφισβήτητη αξία του, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το γεγονός πως προέρχεται από την Γιουβέντους!

Την λύση της συνεργασίας του με τον Μουμπάρακ Γουακάσο ανακοίνωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Γκανέζος αγωνίστηκε 16 φορές με τη φανέλα των Πρασίνων και σημείωσε ένα τέρμα. Ο Γουακάσο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την ισπανική Ντεπορτίβο Αλαβές για να συνεχίσει την καριέρα του.

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε με τις πρώτες του δηλώσεις ο Σέρβος τεχνικός του ΠΑΟΚ Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς αναφορικά με την προσεχή αντίπαλο της ομάδας του την Ολίμπια Νόνετσκ με την οποία θα βρεθεί αντίπαλος σε διπλά παιχνίδια, στις 27 Ιουλίου στην Τούμπα και στις 3 Αυγούστου στο Κίεβο.

Ο Σέρβος προπονητής του Δικεφάλου είπε: "Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Δε σημαίνει ότι δε σεβόμαστε το ουκρανικό ποδόσφαιρο, γιατί υπάρχουν σημαντικές ομάδες, αλλά έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και για αυτό πιστεύω είμαστε το φαβορί".

Την Καμπάλα από το Αζερμπαϊτζάν ή τη Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ από την Πολωνία θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στον Γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League, όπως προεκυψε από την κλήρωση που έγινε στη Νιόν. Την Μακάμπι Τελ Αβίβ ή την KR Ρέικιαβικ από την Ισλανδία θα αντιμετωπίσει ο Πανιώνιος.

Εφόσον βέβαια οριστικοποιήσει την πρόκρισή του επί της Γκόριτσα, την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία. Την πρωτάρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις Ολιμπίκ Ντόνετσκ από την Ουκρανία θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: