14 Ιουλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (14/7/2017)

 

Ελλάδα:Ηχηρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνιστά η ετήσια έρευνα του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των κυβερνήσεων (Government at a Glance), αφού η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνησή τους. Oι άλλες είναι η Χιλή, η Φινλανδία και η Σλοβενία.

Ανάσα δροσιάς αναμένεται από σήμερα, Παρασκευή, μετά από το τελευταίο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια, η οποία θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Σάββατο σε όλη τη χώρα. Δροσερό αναμένεται και το Σαββατοκύριακο.

Σε εύλογο χρονικό διάστημα, κάποιων μηνών, θα γίνει η δημοσίευση του Φακέλου της Κύπρου και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχαρακτηρισμού εγγράφων που μέχρι σήμερα φέρουν τον χαρακτηρισμό «απόρρητα» και «άκρως απόρρητα», σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λίγο πριν παραδώσει το υλικό του Φακέλου της Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ξανά οι ρίψεις νερού από αέρος με τη συνδρομή των δύο αεροσκαφών Πετζετέλ που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης, από πτώση κεραυνού σε αγροτοδασική περιοχή στη Λευκίμη Σουφλίου.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα. Επιστρέφουν η εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ανάπτυξη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. «Αποτίω», πρόσθεσε, «φόρο τιμής σε αυτούς τους Έλληνες που κανένας δεν ξέρει, στους φτωχούς της κοινωνίας, που αυτοί πληρώνουν το τίμημα, το αντίτιμο.

Κόσμος:Τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ κοντά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας τρεις Ισραηλινούς, δύο από τους οποίους σοβαρά. Στη συνέχεια, οι ένοπλοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ισραηλινών αστυνομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του επιχειρηματία Ουίλιαμ Χάγκερτι ως πρέσβη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία, καλύπτοντας το κενό σε μία θέση η οποία θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας εν όψει των πρόσφατων πυραυλικών δοκιμών της γειτονικής Βορείου Κορέας.

Η γαλλική δικαιοσύνη απαγόρευσε «κάθε νέα δημοσίευση» των δύο φωτογραφιών από την πολύνεκρη επίθεση της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Paris Match, όμως δεν διέταξε την απόσυρση του συγκεκριμένου τεύχους.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και πολλές ημέρες στην Ιταλία είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων στην Καλαβρία, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν τουλάχιστον 1.000 φορές εντός της ημέρας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και απηύθυναν πρόκληση προς τις συμμαχικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους να διασφαλίσουν ότι η Μοσούλη θα παραμείνει απελευθερωμένη από τους τζιχαντιστές.

Οικονομία:Στις ΔΟΥ θα πρέπει να απευθυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, αλλά αυτό δεν εμφανίζεται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Για αρκετές περιπτώσεις αγροτών, που είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, ο κωδικός 037-038 του εντύπου Ε1 δεν έχει προσυμπληρωθεί, ούτε οι ίδιοι μπορούν να παρέμβουν να τον συμπληρώσουν για να υπολογιστεί το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Παραμένει ανοδική η τάση της αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Adecco Ελλάδας με τίτλο «Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα 2017» ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει πως αναζητεί την τύχη του στο εξωτερικό.

Εγκύκλιο με αναλυτικές διευκρινίσεις προς τους ελεγκτές για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες θα επιβάλλεται λουκέτο ή πρόστιμα, εξέδωσε η ΑΑΔΕ. Λουκέτο από 48 ώρες έως και για έναν μήνα σε επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο.

Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται λουκέτο, όπως πχ σε ιατρεία, κλινικές, γηροκομεία, οι ελεγκτές επιβάλλουν πρόστιμα από 1.000-5.000 ευρώ. Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψε την απόφαση με την οποία θα καταβάλλεται προμήθεια για καταβολή φόρων με μετρητά στις τράπεζες. Ποιοι εξαιρούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις.

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες τέτοιες οι οποίες υποθάλπουν μια διατηρησιμότητα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για την ανακοίνωση της συνεργασίας της Εθνικής με τρία ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, «Δηλαδή δεν μπορεί να είναι ένα μοναδικό σημείο και μετά να αλλάξουν οι συνθήκες και να πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Αθλητισμός:Εντυπωσιακός ήταν ο Πανιώνιος στο πρώτο του Ευρωπαϊκό παιχνίδι μετά από 9,5 χρόνια. Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν με 2-0 της Γκόριτσα στον πρώτο αγώνα του δεύτερου γύρου του Europa League κι έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση.

Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Γεσίλ που σημείωσε και τα δύο γκολ (13’, 47’) και κέρδισε και την αποβολή του Κάβτσιτς. Την 5η αγωνιστική θα διεξαχθεί το πρώτο ντέρμπι της νέας σεζόν στη Super League, με την ΑΕΚ να υποδέχεται στο ΟΑΚΑ κεκλεισμένων όμως των θυρών λόγω τιμωρίας, τον Ολυμπιακό.

Η «Ενωση» έχει να εκτίσει ποινή αποκλεισμού τριών αγώνων για τα επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου και αυτό θα είναι το τρίτο εντός έδρας παιχνίδι της στο πρωτάθλημα (εκτός κι αν προλάβει να εκτίσει κάποια αγωνιστική στο κύπελλο, ενδεχόμενο που είναι απίθανο αν διατηρηθεί το περσινό σύστημα διεξαγωγής).

Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ δικαίωσε τον Ολυμπιακό και εξαφάνισε την ποινή των τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών που είχε επιβάλλει στους «ερυθρόλευκους» ο αθλητικός δικαστής της Super League, για τον αγώνα με τον Πλατανιά.

Τη σύσταση πενταμελούς επιτροπής, την οποία θα συνθέσουν εκπρόσωποι των τεσσάρων «μεγάλων» κι άλλης μιας ΠΑΕ, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Nova, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Super League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: