13 Ιουλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (13/7/2017)

 

Ελλάδα:Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και στη διάθεση των πλευρών, που επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα μέρη. Είναι καιρός προβληματισμού για όλες τις πλευρές» τόνισε. Την ίδια ώρα ο Ακιντζί, δηλώνει ότι η τουρκική πλευρά επέδειξε ευελιξία στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.

Τις τελευταίες του ώρες διανύει το νέο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα με τις υψηλότερες τιμές του υδραργύρου να σημειώνονται στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα. Σήμερα, Πέμπτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 39 με 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Ανάσα δροσιάς αναμένεται από αύριο, Παρασκευή.

Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με φόντο τη σύσταση της Κομισιόν να τερματιστούν οι διαδικασίες σε βάρος της Ελλάδας για υπερβολικό έλλειμμα.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει μεταβεί στη Ζάκυνθο και ερευνά τα περιστατικά εκδήλωσης αγροτοδασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες στο νησί.

Ένταση μεταξύ συγκεντρωμένων και των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο Δ.Μακεδονίας, όπου θα μιλούσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης.

Κόσμος:O Nτόναλντ Τραμπ αναχώρησε για το Παρίσι, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Πτώσης της Βαστίλλης, στις 14 Ιουλίου. Προτού αναχωρήσει, φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι όλα βαίνουν καλώς στον Λευκό Οίκο, παρά τις «ρωσικές» αποκαλύψεις.

Το περίφημο Repeal Bill παρουσιάζει η κυβέρνηση της Βρετανίας, τον οδικό χάρτη μετατροπής της κοινοτικής νομοθεσίας σε εθνική, στο πλαίσιο του Brexit. Η Τερέζα Μέι έχει ζητήσει συνεργασία από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όμως όλα δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί μπορούν να ελπίζουν μόνο στις ψήφους του DUP.

Σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, ανοιχτά της Βορείου Κορέας, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η εστία της δόνησης ήταν πολύ βαθιά και είναι απίθανο να έχει προκαλέσει ζημιές.

Ποινή κάθειρξης εννέα ετών κι έξι μηνών επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, όπως ανακοίνωσε δικαστήριο της πόλης Κουριτσίμπα, το οποίο χειρίζεται την υπόθεση του σκανδάλου της Πετρομπράς, της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επίτευξη μιας αποδεκτής συμφωνίας με τη Βρετανία για το μέλλον του Γιβραλτάρ. Μιλώντας στους βουλευτές των δύο σωμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου, στη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Βρετανία, ο Φελίπε τόνισε ότι και οι δύο χώρες έχουν υπερβεί «εχθρότητες και διαμάχες» στο παρελθόν.

Οικονομία: Την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας στην Eυρωζώνη εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. «Ακόμη και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, εφόσον τηρήσει τους όρους» είπε.

Τις ηλεκτρονικές πληρωμές των φόρων επιστρατεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο να εξοικονομήσει περίπου 10 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες που πληρώνει στις τράπεζες. Με απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί εντός της ημέρας, όσοι φορολογούμενοι επιμένουν να πληρώνουν με μετρητά τις υποχρεώσεις τους στο γκισέ των τραπεζών, θα είναι αναγκασμένοι να επιβαρυνθούν οι ίδιοι με τη σχετική προμήθεια συναλλαγής.

Η ΔΕΗ διέψευσε πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο πιστωτή της Επιχείρησης, αναλαμβάνει εποπτικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση του επιχειρησιακού της σχεδίου, το οποίο εμπεριέχει και τη «λίστα» με τις μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση.

Η επίσημη απόφαση ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ ενισχύει τη χώρα, καθώς σκέφτεται την πρώτη πώληση ομολόγων της από το 2014, αναφέρει το Bloomberg. Οι ενδείξεις ότι οι προοπτικές γίνονται καλύτερες ενισχύθηκαν από την αγορά του 59% της σημερινής έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, προσθέτει.

Την ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του έτους του ενεργειακού σχεδιασμού ανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας, Γ.Σταθάκης, στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 

Έθεσε ως στόχο την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με παράλληλη διατήρηση σημαντικού μεριδίου και για τον λιγνίτη, στο πλαίσιο που επιτρέπει η Συνθήκη των Παρισίων. Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η διαδικασία μετεγκατάστασης της Ακρινής και των Αναργύρων, είπε.

Αθλητισμός:Στο τρίτο του φιλικό παιχνίδι επί Ολλανδικού εδάφους, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 1-0 την Φένλο στο Αρνεμ. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση σημειώθηκε στο 70'. Ο Πούγγουρας συνεργάστηκε με τον Μακ, και τον Κάμπος που σούταρε για να διώξει προσωρινά ο γκολκίπερ της Φένλο, όμως ο Πρίγιοβιτς κέρδισε την μπάλα μετά την απόκρουση και με σουτ μέσα από την περιοχή, άνοιξε το σκορ.

Μετά τη Μαλίν και το εμφατικό 6-0 απέναντι στους Βέλγους, ο Ολυμπιακός νίκησε και την Αλκμάαρ, με 2-0, σε φιλικό αγώνα προπονητικού χαρακτήρα που διεξήχθη στην Ολλανδία κεκλεισμένων των θυρών, για λόγους ασφαλείας. Ντεμπούτο με τον πρωταθλητή Ελλάδας πραγματοποίησαν οι Οτζίτζα Οφόε και Μεντί Καρσελά, με τον Οφόε να δημιουργεί και τα δύο τέρματα των «ερυθρολεύκων» σε διάστημα δύο λεπτών.

Στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού βρίσκεται ο Γιάγκος Βούκοβιτς. Λίγο πριν τις 19:00 ο Σέρβος κεντρικός αμυντικός έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο 29χρονος στόπερ θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις κι αν όλα πάνε καλά θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, διάρκειας τριών χρόνων. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν συμφωνήσει σε όλα με την Κόνιανσπορ και η τούρκικη ομάδα θα πάρει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν είναι και επίσημα ο Ντάνι Άλβες, καθώς ο γαλλικός σύλλογος ανακοίνωσε την απόκτηση του Βραζιλιάνου φουλ-μπακ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας έως τις 30 Ιουνίου 2019. Ο 34χρονος διεθνής είχε μείνει ελεύθερος από τη Γιουβέντους, ενώ γίνεται ο 30ος Βραζιλιάνος που εντάσσεται στο δυναμικό των Παριζιάνων από την ίδρυση του συλλόγου, το 1970.

Παίκτης του ΠΑΟΚ είναι και επίσημα ο Ροντρίγκο Ρέι. Ο «δικέφαλος του Βορρά» ανακοίνωσε την απόκτηση του Αργεντινού τερμαροφύλακα από την Γοδόϊ Κρουζ με συμβόλαιο τριών ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: