31 Ιουλίου, 2017

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 1100 ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ – ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ

 

Σκάνδαλο τροπολογιών: Ξεπέρασαν τις 1100 οι τροπολογίες ρουσφέτια. Με μία σκανδαλώδη πρακτική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναγάγει τις τροπολογίες σε βασικό μοχλό διακυβέρνησης της χώρας, την ίδια ώρα που το νομοθετικό της έργο, την τελευταία διετία είναι ελάχιστο.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με στοιχεία από τη Βουλή,   έχει καταθέσει από την αρχή της θητείας της, τον αριθμό ρεκόρ, των 1108  τροπολογιών, όταν για την ίδια περίοδο κατέθεσε, μόλις 144 νομοθετήματα εκ των οποίων τα 88 είναι κυρώσεις διάφορων συνθηκών. 

Επί της ουσίας δηλαδή έχουν ψηφιστεί μόλις 56 νόμοι τα τελευταία δύο χρόνια.. Το πραγματικό σκάνδαλο της υπόθεσης είναι πως οι τροπολογίες δεν συνοδεύονται από έκθεση οικονομικής επίπτωσης.

Άρα κανείς δεν ξέρει πόσο επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό,  τι κόστη προκαλούν και ποια συμφέροντα ημετέρων, εξυπηρετούν «φωτογραφικά» κάθε φορά. 

Όπως είναι φυσικό, η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευση. Μόλις την περασμένη Πέμπτη με την έναρξη της συνεδρίασης στην ολομέλεια, τα αντιπολιτευτικά κόμματα επέκριναν με σφοδρότητα την κυβέρνηση.

Για τον μεγάλο αριθμό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου ΟικονομικώνΧαρακτηριστικά ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας έθεσε θέμα για τον τρόπο που επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση: 

«Υπάρχει μείζον ζήτημα για τον τρόπο που καθημερινά νομοθετεί η κυβέρνηση. Τριάντα τροπολογίες χθες, είκοσι τροπολογίες σήμερα. Πραγματικά απορώ. 

Απευθύνω ερώτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορούν να δέχονται μια τέτοια διαδικασία. Νομίζω ότι αυτή η τακτική ξεπερνάει τα όρια και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλά και της αξιοπρέπειας όλων ημών».

Το θέμα πήρε διαστάσεις με τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ απευθυνόμενο προς τον προεδρεύοντα Γ. Βαρεμένο, να ρωτά: «Αλήθεια, εσείς επιτελώντας το έργο του προέδρου, αυτή τη στιγμή, το δέχεστε ως διαδικασία;» και να προσθέτει:

«Η λογική των έκτακτων συνθηκών μπορεί να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό, αλλά εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και είναι ζήτημα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας».

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισήμανε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το Σώμα «παραλαμβάνει» τροπολογίες και προειδοποίησε πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να συζητηθούν και να αξιολογηθούν.

Ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι αποχωρεί από τη συζήτηση καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ζήτημα κακής νομοθέτησης και αυτό με ευθύνη και του προεδρείου.

Κάλεσε δε, την κυβέρνηση και το προεδρείο, να θυμηθούν «πως ως αντιπολίτευση έβγαιναν στα κεραμίδια και πετροβολούσαν όταν βρίσκονταν ενώπιον τέτοιων συνθηκών, αλλά τώρα αυτά τα έχει κάνει ψωμοτύρι».

«Έχουν έρθει ως τώρα 18, 19 τροπολογίες», είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι «οι τροπολογίες αφορούν από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του Μεγάρου Μουσικής έως τα πέντε αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Καθώς  και την αναβάθμισή τους, μέχρι και πόσο θα κοστίζει το πάρκινγκ στο γκαράζ του Ιδρύματος Νιάρχου». Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι «υπάρχει βομβαρδισμός από τροπολογίες».

Και ότι σήμερα από τη μία το μεσημέρι έχει κατατεθεί 12 με 13 τροπολογίες και ενδεχόμενο είναι να έρθουν κι άλλες. Ανέφερε ακόμη πως πολλές τροπολογίες δεν είναι καν αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ή πρέπει να αποσυρθούν αυτές οι τροπολογίες, διαφορετικά αν συνεχιστεί αυτός ο βομβαρδισμός θα εξαρτήσουμε και εμείς τη στάση μας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου επιχείρησε να δικαιολογήσει το φαινόμενο (που ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε με εντονότατο τρόπο).

Υποστηρίζοντας πως βρισκόμαστε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για ολιγοήμερες θερινές διακοπές και υπάρχουν ζητήματα τα οποία «έχουν κάπως χαρακτήρα επείγοντος».

Βέβαια δεν παρέλειψε να προαναγγείλει  κι άλλες τροπολογίες για την επόμενη εβδομάδα, όταν με ουσιαστικά συνοπτικές διαδικασίες θα τεθούν προς ψήφιση από την Ολομέλεια τρία νομοσχέδια – των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Σημειώνεται πως ΚΚΕ και Ποτάμι αποχώρησαν από την Βουλή την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενα για τον τεράστιο αριθμό τροπολογιών.Ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται συντονισμένη αντίδραση των όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενάντια στην σκανδαλώδη αυτή πρακτική της κυβέρνησης!


Δεν υπάρχουν σχόλια: