10 Ιουνίου, 2017

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΑΣΑ ΣΤΟ EUROGROUP

 

Πέρασαν χθες οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα για τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το αφορολόγητο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Τις τρεις τροπολογίες, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), ενώ καταψήφισαν 84 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων).Από την Ολομέλεια της Βουλής είχαν αποχωρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

«Πιέζουμε στη διαπραγμάτευση, ώστε η τελική συμφωνία να έχει καθαρή λύση που θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Βασική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέσω του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) να μπορέσει η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές και να βγούμε από το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός έκανε λόγο για βήματα προόδου που έγιναν στο τελευταίο Eurogroup, ενώ εκτίμησε ότι η πρόταση του ΔΝΤ για περισσότερα μέτρα, την οποία απέρριψε η ελληνική πλευρά, έγινε για να πιεστούν οι εταίροι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Ζητάμε και πιέζουμε για να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, για τα μέτρα που θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος, ώστε στο τελικό κείμενο που θα βγει να υπάρχει καθαρή λύση που θα δίνει προοπτική στη χώρα» πρόσθεσε.

«Με τον τελευταίο νόμο πάγωνε έως το τέλος 2021 η αύξηση των συντάξεων, τώρα θα πάει έως και το 2022, έτσι δεν είναι περικοπή, πρόκειται για πάγωμα των συντάξεων για μια ακόμα χρονιά».

Και πρόσθεσε: «Με τις τροπολογίες αυτές κλείνουν και τυπικά τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, ώστε να μην έχει κανένας, καμία προσχηματική δικαιολογία και να πετάξει το μπαλάκι για να μην συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους».

Η κυβέρνηση επιδιώκει λύση στο Eurogroup. «Η ιστορία πρέπει να τελειώσει, δεν υπάρχει λόγος να κωλυσιεργούμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής ενόψει της ψηφοφορίας για τις τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές.

«Εισάγετε δημοσιονομικές τροπολογίες σε κύρωση συνθήκης για την αλιεία. Πέρα από την κακοποίηση των θεσμών, υπάρχει και το στοιχείο του γελοίου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Παραδώστε την εξουσία στον λαό. Κάντε εκλογές και δώστε την ευκαιρία στον λαό να αποφασίσει».

«Μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία, αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να διεκδικήσει από τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος που έχουν αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2012» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε: 

«Καλώ άλλη μια φορά τον κ. Τσίπρα να ιεραρχήσει σωστά τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του και να του θυμίσω ότι η ιστορία μάς κρίνει εκ των υστέρων, αλλά από την κοινωνία κρινόμαστε καθημερινά».

«Προσπαθείτε να κρυφτείτε όμως η κοινωνία σας βλέπει, όσο κι αν ο κ. Τσακαλώτος είπε κατά την ψήφιση των μέτρων ότι η κοινωνία "βλέπει Survivor"», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, ανοιγοκλείνει. Τα προαπαιτούμενα έρχονται πριν και ξανάρχονται μετά. Γράφονται και διορθώνονται. Παίρνετε ό,τι σας δίνουν. Κάνετε τελικά ό,τι σας ζητούν. 

Σε μια διαπραγμάτευση όπου δεν συμμετέχετε, απλώς παρίστασθε», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση απέτυχε και στους τρεις στόχους που είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός, δηλαδή στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη ρύθμιση του χρέους.

«Στο ζήτημα του χρέους αποκαλύπτεται όλος ο οπορτουνισμός της κυβέρνησης. Η ίδια συμφώνησε ότι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν μετά το τέλος του προγράμματος και εφόσον είναι απαραίτητο. Αυτό υπογράψατε κ. Τσακαλώτο και σηκώσατε μετά μόνοι σας το θέμα του χρέους ψηλά, για να πείσετε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν τα μέτρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όταν βουλευτές της συμπολίτευσης τον ρώτησαν τι συζήτησε με τον κ. Σόιμπλε κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο, όχι εμένα. Έχετε κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό και ρωτάτε εμένα τι λέει ο Σόιμπλε στο αυτί;».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για εξευτελισμό του Συντάγματος και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, διερωτήθη εάν η κυβέρνηση έχει ως διαπραγματευτική γραμμή τη διεκδίκηση της απόφασης του 2012 ή «θα αρκεστεί σε αναφορές "εάν", "ίσως" "εφόσον χρειαστεί" ...», επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δείχνουν ότι έχουν αναληφθεί κρυφές δεσμεύσεις.

Η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα περί ανάγκης συνεννόησης και το νέο, όπως είπε, αφήγημα για επενδύσεις κι ανάπτυξη. «Με τα λόγια χτίζετε ανώγεια και κατώγια», σημείωσε. «Δεν έχετε σχέδιο και στρατηγική. Είστε εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες σας», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη.

«Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε παρανάλωμα του πυρός», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και επέρριψε ευθύνες τόσο στον πρωθυπουργό που, όπως είπε, «σήκωσε ψηλά το θέμα του χρέους» όσο και στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, γιατί «υπέγραψε δήλωση μετανοίας για τον "μποναμά" της Ελλάδος».

«Ο κ. Τσίπρας απέτυχε. Ταπεινώθηκε όμως η χώρα. Είναι μια εθνική ήττα που δεν χρειαζόταν η χώρα», τόνισε ο κ. Λεβέντης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των διατάξεων με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, προσθέτοντας «δεν ταπεινώνεται όμως η κυβέρνηση ή ο κ. Τσίπρας αλλά η χώρα, καθώς η Βουλή υποχρεώνεται να ψηφίσει γελοία πράγματα υπό τη μορφή τροπολογιών».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε την πρόταση του για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών, την οποία θα εμπιστευτούν, όπως είπε, τα κόμματα στη Βουλή για να καταστρώσουν ένα σχέδιο δράσης που δεν θα είναι τίποτα άλλο, παρά η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Οτιδήποτε άλλο θα είναι επαίσχυντο και καταστροφικό», υποστήριξε ο κ. Λεβέντης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε επίσης στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το 2017 αντιλήφθηκε τι περνάνε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ «που επικρίνει τις σημερινές διαδικασίες, ενώ τα ίδια έκανε και αυτό όταν ήταν στην εξουσία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ έβγαλε το σύνθημα "συμφωνία αλήθειας", η κ. Γεννηματά "συμφωνία Ελλάδα", το σύνθημα της Ένωσης Κεντρώων είναι "εμείς μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές επενδυτές". Ούτε λεφτά για τη δόση, γιατί όταν τα παίρνουμε εξατμίζονται. Είναι σαν να ρίχνεις στη χοάνη της Χαλυβουργικής ένα ποτήρι νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένας πρωθυπουργός που υπόσχεται πράγματα που είναι επιζήμια για τη χώρα, μπορεί να παραμένει στην εξουσία, θα έχει όμως κακό τέλος. Η κυβέρνηση αυτογελοιοποιείται φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή μέτρα αρεστά στο Βερολίνο», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη διαδικασία. «Δεν νομιμοποιούμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρούμε» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: