11 Ιουνίου, 2017

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙ ΠΟΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΖΗΤΑ ΤΟ DUP ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

 

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας επιδιώκει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την περιοχή και παραχωρήσεις για τους Βρετανούς πρώην στρατιώτες σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στο κόμμα την οποία επικαλείται το Reuters.

Οι Συντηρητικοί της Μέι απέτυχαν να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Πέμπτη και χρειάζονται τις δέκα έδρες του DUP ώστε να είναι σίγουροι ότι μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Βουλευτής που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών βρίσκεται σήμερα στο Μπέλφαστ για συνομιλίες με το DUP, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι.Το DUP αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες δημόσια για το τι παραχωρήσεις θα επιδιώξει και δεν αποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η πηγή είπε πως το DUP είναι πιθανό να επιδιώξει να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit, αλλά μάλλον θα αποφύγει κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, όπου διαφωνεί με τις θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Είναι επίσης πιθανό να επιδιώξει να συμπεριληφθεί η Βόρεια Ιρλανδία στο «Στρατιωτικό Συμβόλαιο» που διασφαλίζει ότι οι βετεράνοι των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ιατρική θεραπεία κατά προτεραιότητα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση του Σιν Φέιν με τους οποίους μοιράζεται την εξουσία στο Μπέλφαστ βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα σε εθνικιστές και φιλοβρετανούς πιστούς στο Στέμμα.

Μπορεί επίσης να ζητήσει να υιοθετηθούν μέτρα για την προστασία των Βρετανών στρατιωτών οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα που συνδέονται με τη σύγκρουση, κατά την οποία 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Παραχωρήσεις σε τέτοια θέματα θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τις προσπάθειες του DUP να εξασφαλίσει μια συμφωνία με το Σιν Φέιν για την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέρρευσε τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: