03 Ιουνίου, 2017

ΤΟ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΛΑΜΠ» ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΟΙ CEOS ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ

 

H απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή έχει δυσαρεστήσει αρκετά τους ηγέτες εταιρειών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Tesla Inc. Έλον Μασκ και ο εκτελεστικός διευθυντής της Walt Disney Ρόμπερτ Ίγκερ δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρά τις αντιρρήσεις διευθυντικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων αλλά και των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον.

“Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Η εγκατάλειψη της συμφωνίας δεν είναι καλή για την Αμερική αλλά και παγκοσμίως”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Μασκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ίδιος είναι μέλος του Στρατηγικού Φόρουμ Πολιτικής που έχει συγκροτήσει ο Τραμπ. Πρόκειται για ένα συμβουλευτικό όργανο επιχειρηματικότητας αλλά και για το συμβούλιο που ασχολείται με θέματα δημιουργίας νέων βιομηχανικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Μασκ δήλωσε την Τετάρτη ότι “έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του” προκειμένου να μεταπείσει τον πρόεδρο Τραμπ για την παραμονή των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία, ενώ απείλησε με την αποχώρησή του από το συμβουλευτικό όργανο στην περίπτωση που τελικά οι ΗΠΑ αποχωρούσαν.

Ο Ίγκερ από την πλευρά του έγραψε στο Twitter: “Είναι θέμα αρχής. Παραιτήθηκα από το συμβούλιο του προέδρου μετά την αποχώρηση #ParisAgreement withdrawal”. Έτσι, εγκαταλείπει κι αυτός το επιχειρηματικό συμβούλιο καινοτομίας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Uber Technologies Τράβις Καλάνικ παραιτήθηκε από το αναφερόμενο παραπάνω συμβούλιο τον Φεβρουάριο, μετά την άσκηση πιέσεων από τους ακτιβιστές και τους εργαζόμενους που ήταν αντίθετοι στην μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκρότησε το επιχειρηματικό αυτό συμβούλιο τον Δεκέμβριο πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, προκειμένου να έχει βοήθεια στη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα πολιτικών αποφάσεων για την επιχειρηματικότητα.

Στο συμβούλιο προεδρεύει ο Στίβεν Σβάρτσμαν, εκτελεστικός διευθυντής στον όμιλο Blackstone Group LP, και συμμετέχουν η Ίντρα Νούγι, εκτελεστικός διευθυντής της PepsiCo Inc, αλλά και ο Τζέιμς Ντάιμον, εκτελεστικός διευθυντής της JP Morgan Chase & Co.

Ερωτηθείς σχετικά με την παραίτηση του Μασκ, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: “όποιος έχει διαβάσει τη συμφωνία θα καταλάβει πράγματι ότι δεν αφορά στο κλίμα. Αφορά χρήματα των ΗΠΑ που πηγαίνουν σε άλλες χώρες, ενώ δεν επιλύει το πρόβλημα με το κλίμα”.

Ο Μασκ είχε συναντηθεί με τον Τραμπ αρκετές φορές με αντικείμενο τους μακροπρόθεσμους στόχους του, για την εταιρία του, SpaceX και τα σχέδια του για πτήσεις στον Άρη, μεταφέροντας ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: