24 Ιουνίου, 2017

ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

 

Στη washingtonpost διαβάζουμε ένα ρεπορτάζ για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπαμα, στην επιβολή μιας κατάλληλης «τιμωρίας» στη Ρωσία, για την υποτιθέμενη εμπλοκή της δεύτερης στην προεκλογική εκστρατεία. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Αύγουστο του 2016 ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου έλαβε έναν εμπιστευτικό φάκελο από τη CIA, εντός του οποίου υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας- μέσω κυβερνοεπιθέσεων- στον προεδρικό αγώνα των ΗΠΑ.

Από τότε, ο Ομπάμα και τρεις αξιωματούχοι κράτησαν κρυφή την πληροφορία που έλαβαν, αλλά εξέταζαν τα μέτρα που θα έπρεπε να πάρουν αν η πληροφορία ίσχυε. 

Όπως γνωρίζουμε, ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν εμπλοκή της Ρωσίας, ενώ τον Ιούνιο, το FBΙ, άρχισε να ερευνά τις επαφές μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων και συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ.  Ωστόσο, η CIA «ανακάλυψε» αποδείξεις και πληροφορούσε τον Ομπάμα. 

Μέχρι το Νοέμβριο, η κυβέρνηση Ομπάμα μυστικά εξέταζε διάφορα μέτρα και τιμωρίες κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων στις ρωσικές υποδομές, τη δημοσίευση του υλικού που συγκέντρωσε η CIA και κυρώσεις που –σύμφωνα με τους ειδικούς- θα «κατακερμάτιζαν» τη ρωσική οικονομία.

Tελικά, στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ομπάμα ενέκρινε κυρώσεις με στόχο να τιμωρήσει τη Ρωσία και για άλλα (μη αποδεδειγμένα) ζητήματα. Επιπλέον, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του συστημικού Μέσου, ο Ομπάμα ενέκρινε ένα μέτρο που δεν είχε αποκαλυφθεί στο παρελθόν. 

Την εγκατάσταση «κυβερνο-όπλων» στις ρωσικές υποδομές, τα οποία θα «ενεργοποιούνταν», εάν οι σχέσεις των δύο χωρών δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο. 

Ο Ομπάμα ενέκρινε το σχέδιο για την κυβερνο-επίθεση όταν ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από το αξίωμα του προέδρου, αφήνοντας στον διάδοχο του, Ντόναλντ Τραμπ, την απόφαση για το αν θα εκτελεστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: