02 Ιουνίου, 2017

ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ

 

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Ειδικότερα, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην παιδεία.

Οπισθοδρόμηση και πρακτικές άλλων εποχών σε ένα σχέδιο που, ενδεικτικά, επαναφέρει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το πανεπιστημιακό άσυλο, αποδιοργανώνει τη λειτουργία των διοικήσεων σε μια προσπάθεια να ελέγξει κομματικά τα ιδρύματα, εισάγει ένα εξαιρετικά υπερ-ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, καταργεί τα συμβούλια ιδρύματος.

Είμαστε σαφώς αντίθετοι στις προσπάθειες της κυβέρνησης για ένα συγκεντρωτικό μοντέλο κράτους, για εγκατάσταση κομματικού κράτους στο σύνολο της δημόσιας σφαίρας». «Το νομοθετικό αυτό έκτρωμα θα μας γυρίσει στην πιο μαύρη εποχή των πανεπιστημίων», παρατήρησε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης.

«Ο ορισμός των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα του ΑΕΙ από τις φοιτητικές παρατάξεις αποτελεί επιστροφή στη χειρότερη μορφή κομματοκρατίας. Θέτει, επίσης, ζητήματα συνταγματικότητας, δεδομένου ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι λειτουργούν εκτός νομικού πλαισίου».

Με οξύτητα αντέδρασε και το Ποτάμι λέγοντας ότι, «αντί να προχωράμε στον 21ο αιώνα, επιστρέφουμε ολοταχώς στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στο σ/ν επανέρχονται διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο που κάνουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση ακόμα χειρότερη. Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει φαινόμενα ανομίας που παίρνουν όλο και μεγαλύτερη διάσταση –ακόμη και διακίνηση ναρκωτικών– “κάνει πλάτες” στους χούλιγκαν και τους μπαχαλάκηδες».

Και ο τομέας Παιδείας του Ποταμιού προσέθεσε: «Οι ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης βάζουν εμπόδια σε πετυχημένα μεταπτυχιακά, ρίχνοντας τον σπόρο για ψευδομεταπτυχιακά, προκειμένου να καλύπτονται οι τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής των διδασκόντων. Η αλλεργία τους στις ανεξάρτητες αρχές συνεχίζεται, υποβαθμίζοντας την ΑΔΙΠ στον ρόλο της για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση στα ΑΕΙ».

Remaining Time-3:09
Fullscreen
Unmute
Η Ωρα Αποφάσεων από την πλευρά της, στην οποία ιδρυτικό στέλεχος είναι η Αννα Διαμαντοπούλου, που επί υπουργίας της ψηφίσθηκε ο ισχύων νόμος με 255 ψήφους, έκανε λόγο για ολική οπισθοδρόμηση και τόνισε: «Είναι η αντιμεταρρύθμιση με το βλέμμα στο παρελθόν, στην κομματοκρατία, στην αναξιοκρατία, στις υπόγειες πολιτικές συναλλαγές αλλά και στην εσωστρέφεια.

Υπάρχει ανάγκη, έστω και τώρα, να αναζητηθεί η συναίνεση σε θεμελιώδη ζητήματα που έχουν σχέση με τις αρχές και τις βάσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, την αξιολόγηση, την αξιοκρατία, την αποκομματικοποίηση, την αποκέντρωση, τη σωστή διαχείριση της χρηματοδότησης: Οι υπάρχοντες πόροι πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στους αδυνάμους, ώστε όλα τα παιδιά της χώρας να έχουν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση σε ίδια ποιότητα εκπαίδευσης.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι φοιτητές, τα κόμματα, οι πολίτες που είναι γονείς –εργαζόμενοι ή άνεργοι, επιχειρηματίες μικροί ή μεγάλοι, που κατανοούν τη σημασία των ΑΕΙ για το μέλλον της χώρας – οφείλουν όχι απλώς να αντισταθούν, αλλά και να απαιτήσουν ευρύτατη συναίνεση πάνω σε αρχές».


Δεν υπάρχουν σχόλια: